Stek wołowy Dodano 11.10.2016, godz. 11:40
Wszystko zależy od odpowiedniego smażenia.
Mięso przed smażeniem można posolić, to nie prawda że mięsa
wołowego się nie soli przed obróbką cieplną, jedynie cielęciny się
nie soli. Oczywiście można też użyć pieprzu.
Patelnie rozgrzewamy mocno i kładziemy nasze mięsko.
Jeśli mięso ma 2cm grubości to smażymy go
po dwie minuty na każdy bok i teraz trzeba pamiętać żeby smażyć nie dłużej
niż 1 minutę na każdą stronę. Czyli smażymy jeden bok przez około minutę,
przewracamy na drugi bok i też smażymy około minuty, potem s powrotem
przewracamy na pierwszy bok i dosmażamy około minuty i jeszcze raz na drugi bok
dosmażamy około minuty. Tak przyrządzony stek będzie soczysty w środku ale nie
krwisty . Smacznego