Dołącz do naszej społeczności!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Ula i Mateusz, GR Grzeski Dąb

Ula i Mateusz, GR Grzeski Dąb

Malichów

W 2017 roku postanowiliśmy założyć gospodarstwo z myślą o zdrowiu naszej rodziny. Hodujemy zwierzęta i rośliny na zasadach gospodarstwa ekologicznego. Zwierzęta cieszą się u nas zieloną trawą i świeżym powietrzem, rosnąc w swoim tempie, a rośliny korzystając z dużej ilości słońca wzrastają spokojnie, nie zagłuszane chwastami, które na bieżąco ręcznie wyrywamy. We wszystko co robimy wkładamy całe swoje serce, tak aby nasze produkty przede wszystkim były zdrowe i jak najwyższej jakości :)

Napisz wiadomość do Projektodawcy

4910 PLN z 10000 PLN

45 Wspierający

41 h do zakończenia

Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej (model "bierzesz ile zbierzesz"). Projekt kończy się 14.11.2019 22:10

Domowy chleb na zakwasie z prastarych gatunków zbóż

O projekcie

    

 

Witajcie :) Jesteśmy młodym małżeństwem, które dwa lata temu dbając o własne zdrowie rozpoczęło przygodę z gospodarstwem rolnym prowadzonym ekologicznie. Rozpoczęliśmy hodowlę kilku gatunków zwierząt, oraz uprawę warzyw, ziół i owoców. Szukając zdrowego pieczywa natknęliśmy się na uprawy prastarych gatunków zbóż. Momentalnie w naszych głowach zrodziła się myśl : BĘDZIEMY PIEC WŁASNE CHLEBY.

   

Po zgłębieniu tematu zrozumieliśmy, że brakuje nam zaplecza technicznego, by móc samodzielnie uprawiać te gatunki zbóż na naszym polu. Przypadkowo dowiedzieliśmy się o portalu Polak Potrafi.pl i zrozumieliśmy, że to może być  NASZA SZANSA. Stąd pomysł na projekt: Domowy chleb na zakwasie z prastarych gatunków zbóż.

 

Naszym celem jest rozpoczęcie domowego wypieku chleba na zakwasie z prastarych gatunków zbóż. Chcemy, aby cały proces powstawania chleba od ziarenka zboża, poprzez produkcję naszej mąki, aż do wypieku świeżego chleba był wykonywany z troską o naturę i ekologię, oraz aby w każdym bochenku chleba mogła znaleźć się cząstka naszej pasji. 

 

W związku z tym zwracamy się do Was z prośbą o wsparcie naszego projektu, aby nasza misja nie tylko wypieku chleba, ale i uświadamiania innych ludzi jak wartościowa jest zdrowa żywność MOGŁA SIĘ UDAĆ. Chcemy też podkreślić wagę małych i rodzinnych gospodarstw, które produkują taką żywność.

 

Zebrane środki umożliwią nam rozpoczęcie wypieku chleba poprzez zakup specjalnego sprzętu do uprawy prastarych gatunków zbóż i produkcji z nich mąki.

 

WSPÓŁNIE ZADBAJMY O NASZE ZDROWIE I WSPIERAJMY POLSKIE ROLNICTWO :)

 

 

     

   

 

 

 
MĄŻ Mateusz - 29 lat. Rolnik z zamiłowania. Najbardziej kocha swoją żonę i córeczkę. Uwielbia spędzać czas na pracach polowych, majsterkowaniu i zajmowaniu się zwierzętami. Całe swoje dzieciństwo spędzał u swojej babci pomagając jej w prowadzeniu gospodarstwa. Teraz przyszedł czas zmierzyć się z własnym i zrealizować dziecięce marzenia. Wraz z żoną i córeczką prowadzi małe ekologiczne gospodarstwo nastawione nie tylko na produkcję, ale i uświadamianie ludzi na temat dobra jakie niesie zdrowa i ekologiczna żywność.

 

CÓRKA Hania - 1,5 roku. Rolniczka chyba z wyboru :P Od urodzenia uczestniczy w prowadzeniu gospodarstwa rolnego. Uwielbia karmić z rodzicami zwierzęta, a chyba najbardziej naszego barana Zdzicha. Nawet zaskoczyła kiedyś rodziców mówiąc nagle "Zdzisiu am". Całymi dniami jak pogoda dopisuje biega po naszych łąkach na bosaka zbierając różne kwiatki. Jest oczkiem w głowie rodziców.    
       

 

 
ŻONA Ula - 26 lat. Rolniczka z zamiłowania. Najbardziej lubi zajmować się naszym ogródkiem pielęgnując warzywa i owoce. Jest szefową naszego warzywniaka. Ula jest pomysłodawcą rozpoczęcia wypieku chleba na zakwasie w naszym gospodarstwie. Jako były pracownik sklepu ze zdrową żywnością i jako absolwentka kursu towaroznawstwa zielarskiego zna się dobrze na różnych ziołach i naturalnych sposobach radzenia sobie z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.

 

 Trochę na temat naszego gospodarstwa:

 

 

 

Gospodarstwo Rolne Grzeski Dąb powstało w 2017 roku z myślą  o zdrowiu naszej rodziny, oraz jako połączenie dwóch pasji, zamiłowania do rolnictwa Mateusza i fascynacji zdrową żywnością Uli. Postanowiliśmy rozpocząć hodowlę różnych zwierząt małych i dużych oraz uprawiać różne rośliny. A to wszystko robimy na zasadach gospodarstwa ekologicznego. Zwierzęta cieszą się u nas zieloną trawą i świeżym powietrzem rosnąc w swoim tempie, a rośliny korzystając z dużej ilości słońca wzrastają spokojnie, nie zagłuszane chwastami, które na bieżąco ręcznie wyrywamy.

 

 

 

We wszystko co robimy wkładamy całe swoje serce tak, aby nasze produkty przede wszystkim były zdrowe i jak najwyższej jakości :) Gospodarstwo stało się naszym całym życiem, a co najważniejsze ubogaca naszą rodzinę i powoduje, że mamy wspólne marzenia, które chcemy razem realizować. 

 

 

Nasze motto to "Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" Hipokrates 

 

     

 

 

Ciągle coś się dzieje. Aby móc zrealizować projekt musimy wykonać wiele czynności przygotowawczych. Aktualnie na naszym polu rośnie łubin gorzki i rzodkiew oleista jako rośliny poprawiające strukturę i bioróżnorodność gleby. Rośliny te mają również za zadanie stłumić chwasty. Zabieg ten jest konieczny, ponieważ nie używamy środków chwastobójczych. Na wiosnę chcemy zasiać na naszym polu zgodnie z założeniami projektu prastare gatunki zbóż, prawdopodobnie będzie to płaskurka. To tyle co udało się na razie własnymi siłami, i bez specjalistycznego sprzętu wykonać na naszym polu, aby można było spokojnie zacząć uprawę prastarych gatunków zbóż, surowca na naszą zdrową i ekologiczną mąkę.

                                                    

 

Kolejny podjęty już przez nas krok to wprowadzenie w naszym gospodarstwie tzw. Rolniczego Handlu Detalicznego opartego o domowy wypiek chleba. Jest to regulacja prawna pozwalająca nam na zgodne z prawem rozpoczęcie wypieku chleba na zakwasie z naszych płodów rolnych i ewentualną możliwość dzielenia się tym chlebem z osobami zainteresowanymi. Kosztowało nas to sporo pracy, ponieważ należało przygotować ogromną ilość dokumentów, aby spełnić wymogi sanepidu. Ale udało się :) 

                                    

 

Co najważniejsze, wyhodowaliśmy swój zakwas chlebowy, który jest najważniejszym składnikiem w recepturze naszego chleba. Zakupiliśmy już niezbędne naczynia szklane do wypieku chleba, oraz kamionkowy garnek w którym wyrabiamy chleb. Przeprowadziliśmy już próby wypieku chleba z mąki kupionej, ale w przyszłości mamy nadzieję, że z waszą pomocą, będzie to nasza mąka. Chleb wyszedł i jest przynajmniej w naszym odczuciu przepyszny. Mamy w naszym gospodarstwie trochę ziarna owsa z którego postanowiliśmy zrobić na próbę mąkę domowym sposobem, żeby zobaczyć, czy chleby wyjdą.

 

Jeśli uda się zebrać potrzebne środki zakupimy odpowiednie maszyny i będziemy działać pełną parą. Na wiosnę zasiejemy płaskurkę i poczekamy do lata, żeby móc zebrać plon, aby na reszcie zrobić swoją, domową i ekologiczną mąkę. Narazie planujemy piec chlebki z mąki zakupionej, tak aby dopracować wszystko jak należy i nabrać doświadczenia w wypieku chleba.

 

  

     

Zebrane pieniądze pozwolą nam na zakup niezbędnego sprzętu do uprawy ekologicznej prastarych gatunków zbóż. Ponadto niektóre z tych sprzętów pozwolą również na przygotowanie zebranego ziarna do produkcji mąki, którą zamierzamy wykonywać samodzielnie w naszym gospodarstwie. Wszystkie te maszyny i urządzenia bezpośrednio pozwolą na wyprodukowanie ziarna, potem mąki, a w ostateczności na wypiek pysznego, zdrowego i ekologicznego chleba na zakwasie. Razem możemy zadbać o nasze zdrowie ;)

 

Poniżej lista sprzętów, które chcemy zakupić za zebrane środki:

 

Siewnik zbożowy - 3500 zł

            Brona talerzowa - 3500 zł

            Brona polowa - 500 zł

           Dmuchawa do transportu zboża - 1500 zł

           Wialnia do czyszczenia zboża - 1000 zł

 

Suma potrzebnych środków to 10 000 zł.

 

 

A co jeśli uda się uzbierać więcej ? 

 

Byłoby super :)

 

 

Za ewentualne dodatkowe środki, które uda się zebrać chcemy zakupić dodatkowe maszyny i urządzenia potrzebne w uprawie, a które znacznie ułatwią prace w naszym gospodarstwie. Planujemy zakupić np. bronę chwastownik, która pozwoli na sprawne i mechaniczne usuwanie chwastów na naszych polach, agregat uprawowo-siewny, czy duży namiot magazynowy, aby móc przechowywać maszyny pod zadaszeniem. Jeśli uda uzbierać się jeszcze więcej, pieniądze wykorzystamy na pewno do usprawnienia wypieku chleba. O wszystkich poczynaniach będziemy informowali na bieżąco za pośrednictwem naszego funpage'a na facebooku i nie tylko.

 

     

 

Za wasze wsparcie przygotowaliśmy dla was fajne nagrody. Wydaje nam się, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Podczas przygotowania nagród staraliśmy się, aby każda z nich szczerze odzwierciedlała naszą wdzięczność za wsparcie, które pozwoli spełnić nasze marzenia, zrealizować misję projektu i przyczynić się do promowania zdrowej i ekologicznej żywności. 

 

Poniżej przedstawiliśmy kilka propozycji, które mamy dla was:

 

 

 
 
 
 
 Świetny kubek z napisem "Wspieram polskich rolników"   Super koszulka z napisem "Wspieram polskich rolników"

 

  
 
                                                                                           
 
Stylowa podkładka korkowa pod kubek z napisem i grafiką "Wspieram polskich rolników"   Nasz domowy chleb na zakwasie wypiekany specjalnie dla osoby wspierającej.

 

      
 
 
 
Naklejka 8x8 cmm z logo gospodarstwa "Grzeski Dąb"   Herbatka z ziół pochodzących z naszych łąk i lasów

 

              
 
 
 
Odręczny rysunek wykonany przez siostrę Mateusza w formacie A4 o tematyce rolniczo-ekologicznej. (Na zdjęciu jeden z rysunków już wykonany)   Zaproszenie na ognisko do Grzeskiego Dębu

 

          
 
 
 
Zaproszenie na kawę do Grzeskiego Dębu   Zaproszenie na 1 nocleg z własnym namiotem lub campingiem do Grzeskiego Dębu

 

 

Troszkę o terminie realizacji nagród za wsparcie:

  • Kubek, koszulka, naklejka, czy podkładka pod kubek zostaną wysłane do wspierających w terminie około 3 tygodni po zakończeniu zbiórki pocztą lub kurierem po wcześniejszym ustaleniu ze wspierającym.
  • Mailowe podziękowania, czy podziękowania na facebookowym funpage'u pojawią się 2-3 dni po zakończeniu zbiórki, jak tylko ustalimy wszystkie adresy wspierających.
  • Pamiątkowa tablica z nickami wspierających będzie wykonana przez nas do 2 tygodni po zakończeniu zbiórki. Zdjęcie tablicy wstawimy na facebooka i na portal polakpotrafi.pl.
  • Domowy chlebek wyślemy do 2 tygodni od zakończenia zbiórki, chyba że ktoś ma ochotę odebrać go osobiście. Zapraszamy :)
  • Herbatka z naszych ziół zostanie wysłana do 2 tygodni po zakończeniu zbiórki gdy będziemy mieli adresy do wysyłki.
  • Zaproszenia do nas na kawę, ognisko, czy nocleg wyślemy drogą elektroniczną do tygodnia od zakończenia zbiórki. Dokładne terminy realizacji zaproszenia ustalimy indywidualnie z osobą wspierającą.
  • Mąkę z naszych zbiorów wyślemy dopiero po zakończeniu żniw w 2020 roku to jest na przełomie lipca, sierpnia 2020 roku. Mąkę wyślemy pocztą lub kurierem. Jesli ktoś ma ochotę odwiedzić nas podczas żniw, serdecznie zapraszamy :)

 

     

 

Chcemy być z wami w ciągłym kontakcie :) 

 

Zakończenie projektu nie oznacza zerwania kontaktu z Wami. Można nas śledzić na naszym facebookowym funpage'u (https://www.facebook.com/grzeskidab), gdzie staramy się na bieżąco relacjonować co dzieje się aktualnie w gospodarstwie. O postępach w realizacji projektu będziemy informowali jak najczęściej się da.

 

Dodatkowo chętnie pokorespondujemy z chętnymi osobami np. za pośrednictwem maila. Zapraszamy do kontaktu: grzeskidab@gmail.com

 

Nasze gospodarstwo jest otwarte dla wszystkich. Jak pisaliśmy jest to nie tylko gospodarstwo, ma to być również miejsce w którym każdy komu zależy na ekologii czy zdrowej żywności znajdzie swoje miejsce. 

 

 

Zapraszamy do kontaktu z nami. Każdy kto ma ochotę może nas po wcześniejszym kontakcie zawsze odwiedzić. Nasze drzwi są dla wszystkich otwarte :)

 

Pozdrawiamy

Ula, Mateusz i mała Hania

Załoga Gospodarstwa Grzeski Dąb :)

 

 

Media o Twoim projekcie:

Polak potrafi i chce upiec chleb z prastarych gatunków zbóż. Taki chleb wypiekała święta Hildegarda

nto.pl | 2019-10-07

Mateusz Skibe z Dobrodzienia wraz z żoną Ulą założyli gospodarstwo ekologiczne. Teraz robią zbiórkę internetową, żeby zebrać pieniądze na wypiekanie tradycyjnego chleba.