Dołącz do naszej społeczności!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Ula i Mateusz, GR Grzeski Dąb

Ula i Mateusz, GR Grzeski Dąb

Malichów

W 2017 roku postanowiliśmy założyć gospodarstwo z myślą o zdrowiu naszej rodziny. Hodujemy zwierzęta i rośliny na zasadach gospodarstwa ekologicznego. Zwierzęta cieszą się u nas zieloną trawą i świeżym powietrzem, rosnąc w swoim tempie, a rośliny korzystając z dużej ilości słońca wzrastają spokojnie, nie zagłuszane chwastami, które na bieżąco ręcznie wyrywamy. We wszystko co robimy wkładamy całe swoje serce, tak aby nasze produkty przede wszystkim były zdrowe i jak najwyższej jakości :)

Napisz wiadomość do Projektodawcy

2740 PLN z 10000 PLN

19 Wspierający

31 dni do zakończenia

Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej (model "bierzesz ile zbierzesz"). Projekt kończy się 14.11.2019 22:10

Domowy chleb na zakwasie z prastarych gatunków zbóż

O projekcie

    

 

Witajcie :) Jesteśmy młodym małżeństwem, które dwa lata temu dbając o własne zdrowie rozpoczęło przygodę z gospodarstwem rolnym prowadzonym ekologicznie. Rozpoczęliśmy hodowlę kilku gatunków zwierząt, oraz uprawę warzyw, ziół i owoców. Szukając zdrowego pieczywa natknęliśmy się na uprawy prastarych gatunków zbóż. Momentalnie w naszych głowach zrodziła się myśl : BĘDZIEMY PIEC WŁASNE CHLEBY.

   

Po zgłębieniu tematu zrozumieliśmy, że brakuje nam zaplecza technicznego, by móc samodzielnie uprawiać te gatunki zbóż na naszym polu. Przypadkowo dowiedzieliśmy się o portalu Polak Potrafi.pl i zrozumieliśmy, że to może być  NASZA SZANSA. Stąd pomysł na projekt: Domowy chleb na zakwasie z prastarych gatunków zbóż.

 

Naszym celem jest rozpoczęcie domowego wypieku chleba na zakwasie z prastarych gatunków zbóż. Chcemy, aby cały proces powstawania chleba od ziarenka zboża, poprzez produkcję naszej mąki, aż do wypieku świeżego chleba był wykonywany z troską o naturę i ekologię, oraz aby w każdym bochenku chleba mogła znaleźć się cząstka naszej pasji. 

 

W związku z tym zwracamy się do Was z prośbą o wsparcie naszego projektu, aby nasza misja nie tylko wypieku chleba, ale i uświadamiania innych ludzi jak wartościowa jest zdrowa żywność MOGŁA SIĘ UDAĆ. Chcemy też podkreślić wagę małych i rodzinnych gospodarstw, które produkują taką żywność.

 

Zebrane środki umożliwią nam rozpoczęcie wypieku chleba poprzez zakup specjalnego sprzętu do uprawy prastarych gatunków zbóż i produkcji z nich mąki.

 

WSPÓŁNIE ZADBAJMY O NASZE ZDROWIE I WSPIERAJMY POLSKIE ROLNICTWO :)

 

 

     

   

 

 

 
MĄŻ Mateusz - 29 lat. Rolnik z zamiłowania. Najbardziej kocha swoją żonę i córeczkę. Uwielbia spędzać czas na pracach polowych, majsterkowaniu i zajmowaniu się zwierzętami. Całe swoje dzieciństwo spędzał u swojej babci pomagając jej w prowadzeniu gospodarstwa. Teraz przyszedł czas zmierzyć się z własnym i zrealizować dziecięce marzenia. Wraz z żoną i córeczką prowadzi małe ekologiczne gospodarstwo nastawione nie tylko na produkcję, ale i uświadamianie ludzi na temat dobra jakie niesie zdrowa i ekologiczna żywność.

 

CÓRKA Hania - 1,5 roku. Rolniczka chyba z wyboru :P Od urodzenia uczestniczy w prowadzeniu gospodarstwa rolnego. Uwielbia karmić z rodzicami zwierzęta, a chyba najbardziej naszego barana Zdzicha. Nawet zaskoczyła kiedyś rodziców mówiąc nagle "Zdzisiu am". Całymi dniami jak pogoda dopisuje biega po naszych łąkach na bosaka zbierając różne kwiatki. Jest oczkiem w głowie rodziców.    
       

 

 
ŻONA Ula - 26 lat. Rolniczka z zamiłowania. Najbardziej lubi zajmować się naszym ogródkiem pielęgnując warzywa i owoce. Jest szefową naszego warzywniaka. Ula jest pomysłodawcą rozpoczęcia wypieku chleba na zakwasie w naszym gospodarstwie. Jako były pracownik sklepu ze zdrową żywnością i jako absolwentka kursu towaroznawstwa zielarskiego zna się dobrze na różnych ziołach i naturalnych sposobach radzenia sobie z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.

 

 Trochę na temat naszego gospodarstwa:

 

 

 

Gospodarstwo Rolne Grzeski Dąb powstało w 2017 roku z myślą  o zdrowiu naszej rodziny, oraz jako połączenie dwóch pasji, zamiłowania do rolnictwa Mateusza i fascynacji zdrową żywnością Uli. Postanowiliśmy rozpocząć hodowlę różnych zwierząt małych i dużych oraz uprawiać różne rośliny. A to wszystko robimy na zasadach gospodarstwa ekologicznego. Zwierzęta cieszą się u nas zieloną trawą i świeżym powietrzem rosnąc w swoim tempie, a rośliny korzystając z dużej ilości słońca wzrastają spokojnie, nie zagłuszane chwastami, które na bieżąco ręcznie wyrywamy.

 

 

 

We wszystko co robimy wkładamy całe swoje serce tak, aby nasze produkty przede wszystkim były zdrowe i jak najwyższej jakości :) Gospodarstwo stało się naszym całym życiem, a co najważniejsze ubogaca naszą rodzinę i powoduje, że mamy wspólne marzenia, które chcemy razem realizować. 

 

 

Nasze motto to "Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" Hipokrates 

 

     

 

 

Ciągle coś się dzieje. Aby móc zrealizować projekt musimy wykonać wiele czynności przygotowawczych. Aktualnie na naszym polu rośnie łubin gorzki i rzodkiew oleista jako rośliny poprawiające strukturę i bioróżnorodność gleby. Rośliny te mają również za zadanie stłumić chwasty. Zabieg ten jest konieczny, ponieważ nie używamy środków chwastobójczych. Na wiosnę chcemy zasiać na naszym polu zgodnie z założeniami projektu prastare gatunki zbóż, prawdopodobnie będzie to płaskurka. To tyle co udało się na razie własnymi siłami, i bez specjalistycznego sprzętu wykonać na naszym polu, aby można było spokojnie zacząć uprawę prastarych gatunków zbóż, surowca na naszą zdrową i ekologiczną mąkę.

                                                    

 

Kolejny podjęty już przez nas krok to wprowadzenie w naszym gospodarstwie tzw. Rolniczego Handlu Detalicznego opartego o domowy wypiek chleba. Jest to regulacja prawna pozwalająca nam na zgodne z prawem rozpoczęcie wypieku chleba na zakwasie z naszych płodów rolnych i ewentualną możliwość dzielenia się tym chlebem z osobami zainteresowanymi. Kosztowało nas to sporo pracy, ponieważ należało przygotować ogromną ilość dokumentów, aby spełnić wymogi sanepidu. Ale udało się :) 

                                    

 

Co najważniejsze, wyhodowaliśmy swój zakwas chlebowy, który jest najważniejszym składnikiem w recepturze naszego chleba. Zakupiliśmy już niezbędne naczynia szklane do wypieku chleba, oraz kamionkowy garnek w którym wyrabiamy chleb. Przeprowadziliśmy już próby wypieku chleba z mąki kupionej, ale w przyszłości mamy nadzieję, że z waszą pomocą, będzie to nasza mąka. Chleb wyszedł i jest przynajmniej w naszym odczuciu przepyszny. Mamy w naszym gospodarstwie trochę ziarna owsa z którego postanowiliśmy zrobić na próbę mąkę domowym sposobem, żeby zobaczyć, czy chleby wyjdą.

 

Jeśli uda się zebrać potrzebne środki zakupimy odpowiednie maszyny i będziemy działać pełną parą. Na wiosnę zasiejemy płaskurkę i poczekamy do lata, żeby móc zebrać plon, aby na reszcie zrobić swoją, domową i ekologiczną mąkę. Narazie planujemy piec chlebki z mąki zakupionej, tak aby dopracować wszystko jak należy i nabrać doświadczenia w wypieku chleba.

 

  

     

Zebrane pieniądze pozwolą nam na zakup niezbędnego sprzętu do uprawy ekologicznej prastarych gatunków zbóż. Ponadto niektóre z tych sprzętów pozwolą również na przygotowanie zebranego ziarna do produkcji mąki, którą zamierzamy wykonywać samodzielnie w naszym gospodarstwie. Wszystkie te maszyny i urządzenia bezpośrednio pozwolą na wyprodukowanie ziarna, potem mąki, a w ostateczności na wypiek pysznego, zdrowego i ekologicznego chleba na zakwasie. Razem możemy zadbać o nasze zdrowie ;)

 

Poniżej lista sprzętów, które chcemy zakupić za zebrane środki:

 

Siewnik zbożowy - 3500 zł

            Brona talerzowa - 3500 zł

            Brona polowa - 500 zł

           Dmuchawa do transportu zboża - 1500 zł

           Wialnia do czyszczenia zboża - 1000 zł

 

Suma potrzebnych środków to 10 000 zł.

 

 

A co jeśli uda się uzbierać więcej ? 

 

Byłoby super :)

 

 

Za ewentualne dodatkowe środki, które uda się zebrać chcemy zakupić dodatkowe maszyny i urządzenia potrzebne w uprawie, a które znacznie ułatwią prace w naszym gospodarstwie. Planujemy zakupić np. bronę chwastownik, która pozwoli na sprawne i mechaniczne usuwanie chwastów na naszych polach, agregat uprawowo-siewny, czy duży namiot magazynowy, aby móc przechowywać maszyny pod zadaszeniem. Jeśli uda uzbierać się jeszcze więcej, pieniądze wykorzystamy na pewno do usprawnienia wypieku chleba. O wszystkich poczynaniach będziemy informowali na bieżąco za pośrednictwem naszego funpage'a na facebooku i nie tylko.

 

     

 

Za wasze wsparcie przygotowaliśmy dla was fajne nagrody. Wydaje nam się, że każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Podczas przygotowania nagród staraliśmy się, aby każda z nich szczerze odzwierciedlała naszą wdzięczność za wsparcie, które pozwoli spełnić nasze marzenia, zrealizować misję projektu i przyczynić się do promowania zdrowej i ekologicznej żywności. 

 

Poniżej przedstawiliśmy kilka propozycji, które mamy dla was:

 

 

 
 
 
 
 Świetny kubek z napisem "Wspieram polskich rolników"   Super koszulka z napisem "Wspieram polskich rolników"

 

  
 
                                                                                           
 
Stylowa podkładka korkowa pod kubek z napisem i grafiką "Wspieram polskich rolników"   Nasz domowy chleb na zakwasie wypiekany specjalnie dla osoby wspierającej.

 

      
 
 
 
Naklejka 8x8 cmm z logo gospodarstwa "Grzeski Dąb"   Herbatka z ziół pochodzących z naszych łąk i lasów

 

              
 
 
 
Odręczny rysunek wykonany przez siostrę Mateusza w formacie A4 o tematyce rolniczo-ekologicznej. (Na zdjęciu jeden z rysunków już wykonany)   Zaproszenie na ognisko do Grzeskiego Dębu

 

          
 
 
 
Zaproszenie na kawę do Grzeskiego Dębu   Zaproszenie na 1 nocleg z własnym namiotem lub campingiem do Grzeskiego Dębu

 

 

Troszkę o terminie realizacji nagród za wsparcie:

  • Kubek, koszulka, naklejka, czy podkładka pod kubek zostaną wysłane do wspierających w terminie około 3 tygodni po zakończeniu zbiórki pocztą lub kurierem po wcześniejszym ustaleniu ze wspierającym.
  • Mailowe podziękowania, czy podziękowania na facebookowym funpage'u pojawią się 2-3 dni po zakończeniu zbiórki, jak tylko ustalimy wszystkie adresy wspierających.
  • Pamiątkowa tablica z nickami wspierających będzie wykonana przez nas do 2 tygodni po zakończeniu zbiórki. Zdjęcie tablicy wstawimy na facebooka i na portal polakpotrafi.pl.
  • Domowy chlebek wyślemy do 2 tygodni od zakończenia zbiórki, chyba że ktoś ma ochotę odebrać go osobiście. Zapraszamy :)
  • Herbatka z naszych ziół zostanie wysłana do 2 tygodni po zakończeniu zbiórki gdy będziemy mieli adresy do wysyłki.
  • Zaproszenia do nas na kawę, ognisko, czy nocleg wyślemy drogą elektroniczną do tygodnia od zakończenia zbiórki. Dokładne terminy realizacji zaproszenia ustalimy indywidualnie z osobą wspierającą.
  • Mąkę z naszych zbiorów wyślemy dopiero po zakończeniu żniw w 2020 roku to jest na przełomie lipca, sierpnia 2020 roku. Mąkę wyślemy pocztą lub kurierem. Jesli ktoś ma ochotę odwiedzić nas podczas żniw, serdecznie zapraszamy :)

 

     

 

Chcemy być z wami w ciągłym kontakcie :) 

 

Zakończenie projektu nie oznacza zerwania kontaktu z Wami. Można nas śledzić na naszym facebookowym funpage'u (https://www.facebook.com/grzeskidab), gdzie staramy się na bieżąco relacjonować co dzieje się aktualnie w gospodarstwie. O postępach w realizacji projektu będziemy informowali jak najczęściej się da.

 

Dodatkowo chętnie pokorespondujemy z chętnymi osobami np. za pośrednictwem maila. Zapraszamy do kontaktu: grzeskidab@gmail.com

 

Nasze gospodarstwo jest otwarte dla wszystkich. Jak pisaliśmy jest to nie tylko gospodarstwo, ma to być również miejsce w którym każdy komu zależy na ekologii czy zdrowej żywności znajdzie swoje miejsce. 

 

 

Zapraszamy do kontaktu z nami. Każdy kto ma ochotę może nas po wcześniejszym kontakcie zawsze odwiedzić. Nasze drzwi są dla wszystkich otwarte :)

 

Pozdrawiamy

Ula, Mateusz i mała Hania

Załoga Gospodarstwa Grzeski Dąb :)

 

 

Media o Twoim projekcie:

Polak potrafi i chce upiec chleb z prastarych gatunków zbóż. Taki chleb wypiekała święta Hildegarda

nto.pl | 2019-10-07

Mateusz Skibe z Dobrodzienia wraz z żoną Ulą założyli gospodarstwo ekologiczne. Teraz robią zbiórkę internetową, żeby zebrać pieniądze na wypiekanie tradycyjnego chleba.