O projekcie
Witajcie na pokładzie! ようこそ!
Załoga projektu cook in’ Japan to trójka znajomych – Adrian, Kacper i Karolina. Naszym celem jest zrobienie serii reportaży, dzięki którym przybliżymy Wam kulturę jedzenia w Kraju Wschodzącego Słońca oraz tradycję slow food, która stanowi jedną z tajemnic długowieczności Japończyków. Co jedzą na co dzień? Dlaczego to takie zdrowe? Czy te specjały można przygotować samodzielnie w domu? Odpowiedzi na te wszystkie pytania otrzymacie w formie interaktywnej foto- oraz wideorelacji, jakiej jeszcze nie było! Poznacie nie tylko ciekawe miejsca związane z kuchnią japońską, ale także lokalne przepisy, których sami nauczymy się podczas wyprawy.
|
Kacper Skawina – studiuje język angielski oraz włoski, zna także podstawy języka japońskiego i chińskiego. Interesuje się kulturą Japonii, w szczególności kulinariami oraz ich wpływem na kulturę i mentalność. Jest miłośnikiem herbat i sztuki herbacianej krajów azjatyckich. Prowadził prelekcje na temat japońskich herbat zielonych. Posiada rozległą wiedzę na temat Japonii, z ukierunkowaniem na kuchnię. |
Adrian Więch – studiuje język angielski oraz niemiecki, posługuje się także japońszczyzną (posiada certyfikat Japanese Language Proficiency Test). Językiem, kuchnią i ogólnie kulturą Japonii jest zainteresowany od prawie 10 lat. Prowadzi zajęcia z języka japońskiego, ma na swoim koncie także kilka prelekcji dotyczących języka i kultury Japonii. Przyjezdnym Japończykom pomaga zmierzyć się z polską rzeczywistością. |
|
|
Karolina Jarosz – pozytywnie zakręcona studentka ekonomii i inżynierii produkcji. Jej pasją są podróże. Ma już na swoim koncie udany projekt wyprawy Camperem na drugi koniec Europy, w rejon malowniczych plaż Portugalii. Od dłuższego czasu interesuje się krajami Azji Wchodniej. Wiedzę na temat Japonii, którą zdobywała przez lata, czytając książki i uczestnicząc w prelekcjach, chciałaby zweryfikować z rzeczywistością. |
Wśród Polaków krążą tysiące mniej lub bardziej wymyślnych plotek na temat Japonii – większości z nas wydaje się, że przeciętny Japończyk ma w garażu statek kosmiczny, a w czasie wolnym paraduje na ulicy w przebraniu borsuka. Tych finezyjnych historii powstało już tak wiele, że nie sposób obalić wszystkich – dlatego my chcemy się skupić wyłącznie na tematyce gastronomii.
Chcemy pokazać, że Japonia to nie tylko sushi. Podczas naszej wyprawy pokażemy kulturę gastronomiczną Japonii od kuchni i zaprezentujemy wiele potraw, które są dużo bliższe japońskiemu sercu i tradycji, a także zobaczymy, jak głęboki wpływ ma jedzenie na codzienne życie. No i oczywiście wszystko zostanie opisane, obfotografowane, nagrane… i zjedzone! :)
Dzięki znajomości języka japońskiego i kontaktom, jakie udało nam się zawrzeć przez lata interesowania się Japonią, będziemy w stanie dotrzeć dalej niż przeciętny turysta i dowiedzieć się więcej. Zgromadzoną w ten sposób wiedzę zaprezentujemy w atrakcyjnej, interaktywnej formie. Przygotujemy szczegółową relację, która pobudzi Wasze zmysły – przeczytacie o historii gastronomii w Japonii, zobaczycie foto- oraz wideorelację, a w ramach nagród będziecie mogli sami skosztować azjatyckich smaków. Na wspierających czekać będzie także bardziej szczegółowa relacja – poznacie ciekawostki dotyczące składników potraw, przeczytacie o lokalnych przepisach zebranych według regionów, które odwiedzimy, a także dowiecie się, jak zaadaptować kuchnię japońską do polskich realiów.
W ramach 10-dniowej pracy nad reportażem planujemy ważne ośrodki kulinarne w Japonii – Tokio, Kioto, Yokohamę, Shizuokę oraz Nagoyę.
Dni będą pełne atrakcji, które skrupulatnie zarejestrujemy aparatem oraz kamerą, aby później udostępnić Wam wszystkie materiały publicznie oraz w specjalnej Strefie Smakosza. W sumie planujemy odwiedzieć kilkadziesiąt restauracji oraz miejsc związanych z jedzeniem. Nie sposób opisać tutaj wszystkiego, co zamierzamy robić, dlatego poniżej przedstawiamy kilka tematów, które z całą pewnością skrupulatnie omówimy (pełny plan wyprawy będzie dostępny do pobrania na naszej stronie internetowej).
-
Ale gdzie tu sushi? – czyli o tym, jak Japończycy traktują popularne u nas danie
-
Muzeum Ramen – o historii najpopularniejszego japońskiego fast-fooda
-
Dworzec Shinjuku – o kulinarnym raju dla smakoszy
-
Gaijin na zakupach – czyli jak kupować sładniki w Japonii, żeby dało się to zjeść
-
Co piją Japończycy? – o tym, jakie napoje preferują mieszkańcy Japonii
-
Japonia a herbata – o tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty
-
Gotujemy po japońsku – czyli jak poczuć smak Japonii w Polsce
Czekają Was również lokalne przepisy z wykorzystaniem przeróżnych składników: mięs, ryb, owoców i warzyw. Poznacie sposoby na przygotowanie przystawek, zup, dań głównych i deserów. Zaskoczycie przyjaciół swoją znajomością egzotycznej, pełnej wspaniałych połączeń kuchni, która decyduje o długowieczności Japończyków. Podpowiemy Wam, jakich składników używać, aby jak najwierniej oddać smak oryginalnych dań.
Kulinarna podróż do Japonii to przedsięwzięcie, które wiąże się z wysokimi kosztami. Poza opłatami związanymi z przelotem do Azji, transpotem na miejscu oraz zakwaterowaniem, musimy również znaleźć fundusze na składniki i dania, o których będziemy pisać i opowiadać. Dzięki Waszemu wsparciu będziemy mogli zrealizować projekt i stworzyć dla Was przewodnik kulinarno-kulturalny, jakiego jeszcze nie było. W ramach nagród będziecie mogli także sami skosztować japońskich specjałów.
W ramach podziękowania za Wasze wsparcie przygotowaliśmy dla Was kilkanaście fantastycznych nagród :)
|
Nagroda za 5 PLN
|
|
Nagroda za 10 PLN
|
|
Nagroda za 20 PLN – #1
|
|
Nagroda za 20 PLN – #2
|
|
Nagroda za 30 PLN
|
Każda osoba, która wesprze projekt kwotą min. 40 zł, otrzyma dostęp do limitowanej Strefy Smakosza, w której znajdzie się jeszcze więcej zdjęć, filmów, przepisów i porad kulinarnych z naszej podróży!
|
Nagroda za 40 PLN
|
|
Nagroda za 50 PLN – #1
|
|
Nagroda za 50 PLN – #2
|
|
Nagroda za 50 PLN – #3
|
|
Nagroda za 60 PLN
|
|
Nagroda za 70 PLN
|
|
Nagroda za 85 PLN
|
|
Nagroda za 100 PLN
|
|
Nagroda za 150 PLN
|
|
Nagroda za 200 PLN
|
|
Nagroda za 300 PLN
|
100%
Dzięki Waszemu zaangażowaniu będziemy mogli zrealizować projekt i polecieć do Japonii! Wrócimy ze zdjęciami, filmami, przepisami i wiedzą, która pozwoli nam opisać wszystko w naszym kulinarnym przewodniku.
150%
Naszą relację rozszerzamy o kolejne miasto – Osakę. Przygotujemy dla was reportaże na kolejne 5 tematów, między innymi: Czy fastfoody z innych części świata odnalazły się w Japonii? Czyli czarne burgery, ogórkowa Cola i wiele innych!
175%
Dorzucamy kolejny punkt na naszej kulinarnej mapie Japonii, który będziecie mogli sami wybrać w internetowym głosowaniu. Dodatkowo przygotujemy dla was 3 reportaże - spośród waszych propozycji! Każdy, kto wsparł projekt kwotą min. 80 zł, otrzyma możliwość zaproponowania własnego tematu. Wybierzemy te najbardziej zakręcone!
No to smacznego! どうぞ召し上がれ!
Media o Twoim projekcie:
KRAJ WSCHODZĄCEGO SUSHI
Wśród Polaków krążą tysiące mniej lub bardziej wymyślnych plotek na temat Japonii - większości z nas wydaje się, że przeciętny Japończyk ma w garażu statek kosmiczny, a w czasie wolnym paraduje na ulicy w przebraniu borsuka. Tych finezyjnych historii powstało już tak wiele, że nie sposób obalić wszystkich - dlatego Kacper, Adrian i Karolina postanowili zrealizować nietypowy projekt wyprawy, która skupi się wyłącznie na tematyce gastronomii.
Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Zapraszamy w kulinarną podróż po Japonii
Czy dworzec może być kulinarnym rajem? Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Skąd upodobanie do napojów o smaku ogórkowym? Na te i inne pytania odpowie projekt Cook in'Japan.
Japonia od kuchni
Troje studentów, twórców projektu Cook in’ Japan, planuje podróż po Kraju wschodzącego Słońca. Chcą rzucić więcej światła na kulturę i kulinaria kraju, postrzeganego stereotypowo przez Europejczyków jako słynący z sushi, ramenu i ryżu.