Dołącz do naszej społeczności!

O projektodawcy

Kacper Skawina

Kacper Skawina

Warszawa

Studiuje język angielski oraz włoski, zna także podstawy języka japońskiego i chińskiego. Interesuje się kulturą Japonii, w szczególności kulinariami oraz ich wpływem na kulturę oraz mentalność. Jest miłośnikiem herbat i sztuki herbacianej krajów azjatyckich. Prowadził prelekcje dot. japońskich herbat zielonych.

Napisz wiadomość do Projektodawcy

Obejmij patronat nad tym projektem!

Wybierz rodzaj wsparcia jakiego chcesz udzielić projektodawcy:


40 Wspierający

35% Postęp

3584 PLN z 10000 PLN

Udany! Cel osiągnięty

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania, model "wszystko albo nic", zbiórka będzie aktywna do 30.06.2015

Cook in' Japan!

O projekcie

 

www.cookinjapan.pl

 

Witajcie na pokładzie! ようこそ!

Załoga projektu cook in’ Japan to trójka znajomych – Adrian, Kacper i Karolina. Naszym celem jest zrobienie serii reportaży, dzięki którym przybliżymy Wam kulturę jedzenia w Kraju Wschodzącego Słońca oraz tradycję slow food, która stanowi jedną z tajemnic długowieczności Japończyków. Co jedzą na co dzień? Dlaczego to takie zdrowe? Czy te specjały można przygotować samodzielnie w domu? Odpowiedzi na te wszystkie pytania otrzymacie w formie interaktywnej foto- oraz wideorelacji, jakiej jeszcze nie było! Poznacie nie tylko ciekawe miejsca związane z kuchnią japońską, ale także lokalne przepisy, których sami nauczymy się podczas wyprawy.

 

 

Kacper Skawinastudiuje język angielski oraz włoski, zna także podstawy języka japońskiego i chińskiego. Interesuje się kulturą Japonii, w szczególności kulinariami oraz ich wpływem na kulturę i mentalność. Jest miłośnikiem herbat i sztuki herbacianej krajów azjatyckich. Prowadził prelekcje na temat japońskich herbat zielonych. Posiada rozległą wiedzę na temat Japonii, z ukierunkowaniem na kuchnię.

 

Adrian Więch – studiuje język angielski oraz niemiecki, posługuje się także japońszczyzną (posiada certyfikat Japanese Language Proficiency Test). Językiem, kuchnią i ogólnie kulturą Japonii jest zainteresowany od prawie 10 lat. Prowadzi zajęcia z języka japońskiego, ma na swoim koncie także kilka prelekcji dotyczących języka i kultury Japonii. Przyjezdnym Japończykom pomaga zmierzyć się z polską rzeczywistością.

 

Karolina Jarosz – pozytywnie zakręcona studentka ekonomii i inżynierii produkcji. Jej pasją są podróże. Ma już na swoim koncie udany projekt wyprawy Camperem na drugi koniec Europy, w rejon malowniczych plaż Portugalii. Od dłuższego czasu interesuje się krajami Azji Wchodniej. Wiedzę na temat Japonii, którą zdobywała przez lata, czytając książki i uczestnicząc w prelekcjach, chciałaby zweryfikować z rzeczywistością.

 

Wśród Polaków krążą tysiące mniej lub bardziej wymyślnych plotek na temat Japonii – większości z nas wydaje się, że przeciętny Japończyk ma w garażu statek kosmiczny, a w czasie wolnym paraduje na ulicy w przebraniu borsuka. Tych finezyjnych historii powstało już tak wiele, że nie sposób obalić wszystkich – dlatego my chcemy się skupić wyłącznie na tematyce gastronomii.

 

 

Chcemy pokazać, że Japonia to nie tylko sushi. Podczas naszej wyprawy pokażemy kulturę gastronomiczną Japonii od kuchni i zaprezentujemy wiele potraw, które są dużo bliższe japońskiemu sercu i tradycji, a także zobaczymy, jak głęboki wpływ ma jedzenie na codzienne życie. No i oczywiście wszystko zostanie opisane, obfotografowane, nagrane… i zjedzone! :)

 

 

Dzięki znajomości języka japońskiego i kontaktom, jakie udało nam się zawrzeć przez lata interesowania się Japonią, będziemy w stanie dotrzeć dalej niż przeciętny turysta i dowiedzieć się więcej. Zgromadzoną w ten sposób wiedzę zaprezentujemy w atrakcyjnej, interaktywnej formie. Przygotujemy szczegółową relację, która pobudzi Wasze zmysły – przeczytacie o historii gastronomii w Japonii, zobaczycie foto- oraz wideorelację, a w ramach nagród będziecie mogli sami skosztować azjatyckich smaków. Na wspierających czekać będzie także bardziej szczegółowa relacja – poznacie ciekawostki dotyczące składników potraw, przeczytacie o lokalnych przepisach zebranych według regionów, które odwiedzimy, a także dowiecie się, jak zaadaptować kuchnię japońską do polskich realiów.

 

W ramach 10-dniowej pracy nad reportażem planujemy ważne ośrodki kulinarne w Japonii – Tokio, Kioto, Yokohamę, Shizuokę oraz Nagoyę.

 

 

Dni będą pełne atrakcji, które skrupulatnie zarejestrujemy aparatem oraz kamerą, aby później udostępnić Wam wszystkie materiały publicznie oraz w specjalnej Strefie Smakosza. W sumie planujemy odwiedzieć kilkadziesiąt restauracji oraz miejsc związanych z jedzeniem. Nie sposób opisać tutaj wszystkiego, co zamierzamy robić, dlatego poniżej przedstawiamy kilka tematów, które z całą pewnością skrupulatnie omówimy (pełny plan wyprawy będzie dostępny do pobrania na naszej stronie internetowej).

 

  • Ale gdzie tu sushi? – czyli o tym, jak Japończycy traktują popularne u nas danie

  • Muzeum Ramen – o historii najpopularniejszego japońskiego fast-fooda

  • Dworzec Shinjuku – o kulinarnym raju dla smakoszy

  • Gaijin na zakupach – czyli jak kupować sładniki w Japonii, żeby dało się to zjeść

  • Co piją Japończycy? – o tym, jakie napoje preferują mieszkańcy Japonii

  • Japonia a herbata – o tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty

  • Gotujemy po japońsku – czyli jak poczuć smak Japonii w Polsce

 

Czekają Was również lokalne przepisy z wykorzystaniem przeróżnych składników: mięs, ryb, owoców i warzyw. Poznacie sposoby na przygotowanie przystawek, zup, dań głównych i deserów. Zaskoczycie przyjaciół swoją znajomością egzotycznej, pełnej wspaniałych połączeń kuchni, która decyduje o długowieczności Japończyków. Podpowiemy Wam, jakich składników używać, aby jak najwierniej oddać smak oryginalnych dań.

 

 

Kulinarna podróż do Japonii to przedsięwzięcie, które wiąże się z wysokimi kosztami. Poza opłatami związanymi z przelotem do Azji, transpotem na miejscu oraz zakwaterowaniem, musimy również znaleźć fundusze na składniki i dania, o których będziemy pisać i opowiadać. Dzięki Waszemu wsparciu będziemy mogli zrealizować projekt i stworzyć dla Was przewodnik kulinarno-kulturalny, jakiego jeszcze nie było. W ramach nagród będziecie mogli także sami skosztować japońskich specjałów.

 

W ramach podziękowania za Wasze wsparcie przygotowaliśmy dla Was kilkanaście fantastycznych nagród :)

Nagroda za 5 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy i nasza (prawie) dozgonna wdzięczność :)

Nagroda za 10 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Dwa zdjęcia HD z panoramą wybranych miast, które odwiedzimy (format elektroniczny) – idealne na plakat lub tapetę!

Nagroda za 20 PLN – #1

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Zdjęcia HD z panoramą każdego miasta, które odwiedzimy (format elektroniczny) – idealne na plakat lub tapetę!

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

Nagroda za 20 PLN – #2

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Zdjęcia HD z panoramą każdego miasta, które odwiedzimy (format elektroniczny) – idealne na plakat lub tapetę!

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 30 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Zdjęcia HD z panoramą każdego miasta, które odwiedzimy (format elektroniczny) – idealne na plakat lub tapetę!

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

 

Każda osoba, która wesprze projekt kwotą min. 40 zł, otrzyma dostęp do limitowanej Strefy Smakosza, w której znajdzie się jeszcze więcej zdjęć, filmów, przepisów i porad kulinarnych z naszej podróży!

Nagroda za 40 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

Nagroda za 50 PLN – #1

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Unikalny japoński słodycz

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 50 PLN – #2

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Japoński breloczek lub inna drobna pamiątka

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 50 PLN – #3

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Japonska gazeta/czasopismo z wybranego dnia lub miasta

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 60 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Oryginalne japońskie przyprawy

  • Unikalny japoński słodycz

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 70 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Unikalny japoński słodycz

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

Nagroda za 85 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Komplet pocztówek z Japonii, z każdego miasta, które odwiedzimy

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Niesmaku!

Nagroda za 100 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Wersja PDF naszego scrapbooka z wyprawy (skany)

  • Kulinarna paczka: japońskie przyprawy, słodycze, herbata

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Niesmaku!

Nagroda za 150 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Wersja PDF naszego scrapbooka z wyprawy (skany)

  • Duża kulinarna paczka: jeszcze więcej japońskich przypraw, słodyczy, herbaty!

  • Tradycyjne japońskie pałeczki

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Niesmaku!

Nagroda za 200 PLN

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Wersja PDF naszego scrapbooka z wyprawy (skany)

  • Duża kulinarna paczka: jeszcze więcej japońskich przypraw, słodyczy, herbaty!

  • Zaproszenie na spotkanie z autorami po zakończeniu wyprawy

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Niesmaku!

Nagroda za 300 PLN

  • Zrealizujemy wybrany przez Ciebie pomysł (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku): zawiesimy na moście kłódkę zakochanych, zadamy Japończykom nurtujące Cię pytanie...

  • Imienne podziękowanie na stronie wyprawy

  • Pocztówka prosto z Japonii z życzeniami po japońsku

  • Dostęp do Strefy Smakosza – kulinarno-kulturowego przewodnika po lokalnych specjałach Japonii

  • Wersja PDF naszego scrapbooka z wyprawy (skany)

  • Duża kulinarna paczka: jeszcze więcej japońskich przypraw, słodyczy, herbaty!

  • Zaproszenie na spotkanie z autorami po zakończeniu wyprawy

  • Płyta DVD z podsumowaniem naszej wyprawy

  • Oryginalna przypinka z motywem wyprawy

  • Dostęp do naszego Snapchata

  • Dostęp do Strefy Niesmaku!

 



100%

Dzięki Waszemu zaangażowaniu będziemy mogli zrealizować projekt i polecieć do Japonii! Wrócimy ze zdjęciami, filmami, przepisami i wiedzą, która pozwoli nam opisać wszystko w naszym kulinarnym przewodniku.

 

 

150%

Naszą relację rozszerzamy o kolejne miasto – Osakę. Przygotujemy dla was reportaże na kolejne 5 tematów, między innymi: Czy fastfoody z innych części świata odnalazły się w Japonii? Czyli czarne burgery, ogórkowa Cola i wiele innych!

 

 

175%

Dorzucamy kolejny punkt na naszej kulinarnej mapie Japonii, który będziecie mogli sami wybrać w internetowym głosowaniu. Dodatkowo przygotujemy dla was 3 reportaże - spośród waszych propozycji! Każdy, kto wsparł projekt kwotą min. 80 zł, otrzyma możliwość zaproponowania własnego tematu. Wybierzemy te najbardziej zakręcone!

 

 

 

 


 

  

 

 

 

 

 

No to smacznego! どうぞ召し上がれ!

Media o Twoim projekcie:

KRAJ WSCHODZĄCEGO SUSHI

etnosystem.pl | 2015-06-12

Wśród Polaków krążą tysiące mniej lub bardziej wymyślnych plotek na temat Japonii - większości z nas wydaje się, że przeciętny Japończyk ma w garażu statek kosmiczny, a w czasie wolnym paraduje na ulicy w przebraniu borsuka. Tych finezyjnych historii powstało już tak wiele, że nie sposób obalić wszystkich - dlatego Kacper, Adrian i Karolina postanowili zrealizować nietypowy projekt wyprawy, która skupi się wyłącznie na tematyce gastronomii.

Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Zapraszamy w kulinarną podróż po Japonii

www.mamkuchnie.pl | 2015-06-02

Czy dworzec może być kulinarnym rajem? Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Skąd upodobanie do napojów o smaku ogórkowym? Na te i inne pytania odpowie projekt Cook in'Japan.

Japonia od kuchni

podprad.pl | 2015-05-26

Troje studentów, twórców projektu Cook in’ Japan, planuje podróż po Kraju wschodzącego Słońca. Chcą rzucić więcej światła na kulturę i kulinaria kraju, postrzeganego stereotypowo przez Europejczyków jako słynący z sushi, ramenu i ryżu.