Miło Cię widzieć!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Autumn Coffee Roasters

Autumn Coffee Roasters

Płock

Palarnia kaw specialty, sala szkoleniowa z kursami Coffee Skills Program oraz kawowe laboratorium, z siedzibą w Płocku.
Projekt, nastawiony na bezpośrednią, transparentną, współpracę z farmerami i baristami. Chcemy, by z naszych kaw czerpał przyjemność każdy, kto po nie sięgnie; nie ważne czy będzie ją pił w domu, kawiarni, czy biurze.
Chcemy, aby nasze kawy miały unikalny smak i aromat, oddający specyficzne uwarunkowania plantacji i odmiany botanicznej.
W naszej pracy korzystamy ze standardów jakości opracowanych przez Specialty Coffee Association. Wychodzimy z założenia, że picie dobrej kawy, to nasz codzienny wkład w spowolnianie globalnego ocieplenia i zaśmiecania planety, ale też sposób na samorozwój i dbanie o dobrą kondycję.

Napisz wiadomość do Projektodawcy

Zdjęcie główne projektu

1766 PLN z 65000 PLN

20 Wspierający

36 dni do zakończenia

Model finansowania: "bierzesz ile zbierzesz". Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej. Projekt kończy się 09.07.2020.

Ziarno dla palarni specialty Autumn Coffee Roasters

O projekcie

Pomoc dla palarni i sali szkoleniowej Autumn Coffee Roasters z Płocka, prowadzonej przez Magdalenę Chylińską oraz Krzysztofa Blinkiewicza.

Przez lata inwestowaliśmy w swoją wiedzę, markę, sprzęt, ziarno. Kryzys związany z pandemią przyszedł niecały rok od rozpoczęcia działalności naszej palarni, kiedy powoli łapaliśmy wiatr w żagle. Niestety:

Od momentu wprowadzenia restrykcji w związku z pandemią koronowirusa musieliśmy odwołać wszystkie planowane na marzec, kwiecień i maj szkolenia z cyklu Coffee Skills Program.

Od początku marca ilość zamówień kawy spadła lawinowo - większość kawiarni, wszystkie hotele, restauracje, które korzystały z wypalanych przez nas ziaren specialty są zamknięte.

Potrzebujemy pomocy w utrzymaniu palarni i sali szkoleniowej przez najbliższe 3 miesiące (gdyż na tyle oceniamy czas trwania obostrzeń i powrotu do "normalności").

Na co wydamy zebrane pieniądze:

  • na czynsz, ZUS i inne stałe koszty funkcjonowania palarni i sali szkoleniowej;
  • na zakup zielonej kawy od rolników, z którymi współpracujemy, a którzy w związku z pandemią w czasie zbiorów znaleźli się w równie tragicznej sytuacji, jak mikro-palarnie kawy, takie jak nasza.

Jak odwdzięczymy się za pomoc?

  • Wysyłając wam kupony rabatowe i paczki kawy specialty;
  • Zapraszając na szkolenia on-line w trakcie pandemii i wizytę w palarni po jej wygaśnięciu;
  • Zaprosimy na nasze stoisko podczas największej kawowej imprezy w roku. 

 

Kim jesteśmy?

Kawą zajmujemy się od 5 lat, najpierw prowadząc księgarnię i kawiarnię Czerwony Atrament, potem - otworzyliśmy palarnię kawy i salę szkolniową. Krzysiek jest też Autoryzowanym Trenerem Specialty Coffee Association - największej organizacji pozarządowej zajmującej się kawą na świecie. W związku z tym, jako jeden z nielicznych w Polsce prowadzi kursy Coffee Skills Program dla baristów, palarni. Magda - pedagog z wykształcenia: - Zawsze chętnie dzielimy się doświadzczniem i wiedzą. Nawet z "konkurencją", czyli innymi palarniami, bo zależy nam na tym, aby ludzie pili dobrej jakości kawę.

Krzysiek: - Udzielamy się też w polskim oddziale SCA, pomagając przy eventach, edukacji. Jeździemy na targi, sędziujemy zawody baristów, także w innych krajach. Do marca, zanim zaczęła się ta pandemia samochód i hotele, były miejscem gdzie byliśmy równie często, jak w palarni. Najmniej - w domu, ale pracując na własny rachunek, rzadko można pozwolić sobie na wypoczynek. Teraz... byśmy chcieli pracować całe dni i noce, ale mnóstwo naszych klientów ma zamknięte drzwi, albo sprzedaje kawę z okienka. Chętnych na szkolenia jak na lekarstwo.

Magda: - Lubimy pracować. Jeśli uda nam się przetrwać pandemię, będziemy mogli wrócić do szkoleń i współpracy z rolnikami. Jesteśmy w stałym kontakcie z naszymi znajomymi, którzy prowadzą plantację w kilku krajach. Tam niestety sytuacja jest podobbna jak w Polsce. W Kolumbii np. tylko jedna osoba z danej rodziny może wychodzić na plantację, a przecież małe plantacje specialty często opierają się o pracę całej rodziny. Brakuje pickerów, czyli zbieraczy kawy, nie można swobodnie trasporotować kawy do portów. Musimy działać szybko, aby kupić ziarna dobrej jakości i je przetransportować do Polski. 

Jeżeli uda się nam zebrać z Waszą pomocą choć część kwoty, to w piewszej kolejności zapłacimy czynsz za lokal, gdzie znajduje się palarnia i sala szkolniowa (prywatna własność) i ZUS (możliwe, że uda się go odroczyć albo umorzyć z pomocy państwa). 

Resztę pieniędzy przeznaczymy na surowiec, czyli zielone ziarno, o który niedługo - jeśli pandemia na świecie będzie się przedłużać - będzie jeszcze ciężej, niż w jest już w tej chwili. 

Znaczna część kupionej kawy trafi do Was - za pomocą kuponów i wysyłek paczek opisanych w sekcji "Nagrody". 

Jeśli uda się zebrać więcej niż założony budżet, być może uda nam się rozpocząć jeden z projektów z rolnikami, który planowaliśmy sfinansować z bieżącej działalności w tym roku. Planowaliśmy na targi World of Coffee premierę kawy naszych przyjaciół z Kolumbii i ich przyjazd do Polski na tę okazję. Targi zostały przełożone z czerwca na październik, z kwoty powyżej budżetu kupimy dla nich bilety lotnicze, aby mogli jako rolnicy zaprezentować się na naszym stoisku.

 

Model finansowania: "bierzesz ile zbierzesz"

Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej. Projekt kończy się 09.07.2020 22:10