Ziemia, plony, obiektywy. Czyli pasje i wykształcenie, w skrócie. Fascynują mnie nowoczesne technologie, w szczególności te pozwalające na polepszanie współistnienia z Naturą. Ostatnie lata i zdobyta wiedza pozwoliły mi odkryć siebie na nowo czego owocem jest projekt na PolakPotrafi.
Napisz wiadomość do Projektodawcy7389 PLN z 44500 PLN
86 Wspierający
Zakończony Cel nie został osiągnięty
Model finansowania: "wszystko albo nic". Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 29.03.2018.
Model finansowania: "wszystko albo nic"
Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 29.03.2018 22:10
@Paweł,
oczywiście, takie wsparcie uwzględnia udział w plonach.
Czy wsparcie powyżej 5K czy 10k zł jest również wynagradzane jakimiś plonami? Szczerze mówiąc jako inwestor, zamiast wpisu w pdf jako honorowy fundator, wolałbym np. otrzymywać zdrowe jedzenie przez kilka lat :-)
Dla zainteresowanych źródłem tabelki - otrzymałem odpowiedź od placówki Novartis - uzupełniłem też dane w projekcie. Publikacja zawierająca wyniki badań: “Wissenschaftliche Tabellen Geigy”. Przy okazji kolejnego przekopywania sieci pod tym kątem trafiłem na inne, jeszcze bardziej przerażające wyniki.
Ale nie ma się co bać, mamy przecież rozwiązanie i czas na działanie!
Trzymamy kciuki za Was i bardzo serdecznie pozdrawiamy
Asia i Piotruś
Wolant3,
odpowiedź z serwisu - powinna być opcja monetivo - mam konto w innym banku/przelew tradycyjny. Jeżeli jej nie ma, najprawdopodobniej operator płatności ma tymczasowe problemy techniczne.
Będziemy trzymać rękę na pulsie i jak tylko się pojawi - damy tutaj znać.
Z pozdrowieniem!
@Ksiazki-Wojtusia,
Dziękujemy! Sprawdźcie też proszę wiadomość na portalu.
Od znajomego z Austrii, dowiedzieliśmy się, ze u nas w Kutach powstaje tak wspaniały projekt :) Z powodów ideowych jest on bliski naszemu sercu, dlatego wspieramy, cieszymy się bardzo i trzymamy mocno kciuki. Pozdrawiamy serdecznie - sąsiedzi Ewa i Wojtek :)
Wolant3,
dziękujemy za chęć wsparcia!
Wysłałem pytanie o możliwość dokonania zwykłego przelewu do opiekunki projektu na PolakPotrafi.pl, ja również takiej opcji nie znalazłem.
Z pozdrowieniem,
Chciałbym wykonać płatność zwykłym przelewem ale nie widzę takiej opcji... Pozdrawiam
Jak zawsze, będą dwa obozy. Wśród naukowców znajdą się też opłacani przez oba fronty. Dlatego projekt oparliśmy na własnych doświadczeniach i latach poszukiwań. Dlatego też chcemy przeprowadzić własne badania porównawcze - co dla Ciebie sharpshooter powinno być zachętą do wsparcia projektu :: )
Będziemy szukać placówek badawczych, które przeprowadzą dla nas takie badania - może masz jakieś sugestie?
USDA – wielka tuba biznesowej propagandy. Jak wiele ogromnych korporacji - wiele skandali. W Stanach cukier i syrop kukurydziany na masową skalę w czym się tylko da. Mając taką siłę, widać, od kogo i za co biorą pieniądze. Przez to ich badania, sugestie do mnie nie przemawiają, nie mam też zamiaru przestrzegać ich zaleceń.
Coś z sieci: https://www.salon.com/2015/04/12/the_fdas_phony_nutrition_science_how_big_food_and_agriculture_trumps_real_science_and_why_the_government_allows_it/
Autorzy i badania dotyczące zawartości składników w żywności
- Hyson D. The Health Benefits of Fruits and Vegetables: A Scientific Overview for Health Professionals. Wilmington, FROM: Produce for Better Health Foundation, 2002.
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition, Washington DC: U.S. Government Printing Office, 2005.
- Casagrande SS, Wang Y, Anderson C, et al. Have Americans increased their fruit and vegetable intake? The trends between 1988 and 2002. Am J Prev Med 2007;32(4): 257−63.
- Mayer A-M. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. Brit Food J1997; 96(6):207−11.
- Christian J. Charts: Nutrient changes in vegetables and fruits, 1951 to 1999. CTV.ca News 2002.
- Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA Food Composition for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J Am C Nutr 2004; 23(6):669−82.
- Thomas D. A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991. Nutr Health 2003;17(2):85−115.
- concern SW, Expert W, Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables. 6th Edition, Boca Raton, FL: CRC Press, 2000.
powyższe zaczerpnięte z artykułu https://www.wasserklinik.com/en/naehrstoffgehalt-von-obst-und-gemuese/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0194599899703323
Różnice między konwencją i ekologią – takich badań jest sporo, są też polskie – wystarczy poszukać. I jak wszędzie – znajdą się pewnie dwa obozy. Bardzo ciężko o brak stronniczości. Podkreślam - dlatego chcemy zrobić badania i będziemy szukać ośrodków, które się tego podejmą. Dlatego chcemy dokumentować proces i postępy. Aby mieć solidne fundamenty, nie tylko we własnych ciałach i doświadczeniach, które nas nakierowały na tę drogę - ale i w nauce.
http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/2016/09/Zalacznik-nr-2_PL_Renata-Kazimierczak.pdf
http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/2015/07/Autoreferat-PL1.pdf
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-444b7883-4605-4d77-a274-1a9cc73ad836/c/fijol.pdf
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf070344+
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07352689.2011.554417?src=recsys
Skoro występują różnice w zasobności w składniki między eko a konwencją – coś musiało się zmienić. A skoro możemy wykluczyć kolejne przyczyny zubożenia - wykluczamy.
A tutaj o tych złych substancjach (w obu wykryto, w eko mniej):
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/1/BR%201-2013%20-%20s.%20080-088.pdf
Dla zainteresowanych tematem czytających tę odpowiedź, odrobinę informacji o glebie – tworzeniu, degradacji. http://www.kp.org.pl/pdf/poradniki/kdpr/d_gleba.pdf
Przemysł rolniczy nie leży w interesie rolników i odbiorców – leży w interesie zarabiających na maszynach i nawozach. Zdecydowanie nie zgodzę się z twierdzeniem, że nawożenie jest odpowiedzią na głód na Świecie. Przede wszystkim jest destabilizacją systemu, który wciąż poznajemy, którego nie rozumiemy i który setki tysięcy lat radził sobie rewelacyjnie bez naszej ingerencji. To chciwość i krótkowzroczność. Gdyby chodziło o zwiększenie produkcji, nie odłogowano by gleb i skupiono by się na zaprzestaniu marnowania żywności - na co Travnik kładzie ogromny nacisk. Tam, gdzie jesteśmy, już się niemal nie zdarza, by jakieś jedzenie trafiło do kosza, do czego gorąco zachęcamy!
Firma, która przejęła Geigy - https://www.novartis.com , mogą jeszcze mieć kompletne badania do wglądu. Sam napisałem i czekam na odpowiedź. Pierwszy raz z ich tabelką zetknąłem się w „Czego lekarze Ci nie powiedzą” - dla zainteresowanych – mają dużo interesujących artykułów opartych na badaniach, choć też sporo reklam.
Bardzo proszę o źródło z tabeli, gdyż nie udało mi się dotrzeć do wyników tych badań. W zależności od szerokości geograficznej warzywa i owoce mają inne składniki odżywcze: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113#tbl0005
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113
Dane te są sprzeczne także z informacjami o wartościach odżywczych podawanych przez USDA, przykładowo dla brokuła: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2871?manu=&fgcd=&ds=