Dołącz do naszej społeczności!

O projektodawcy

tpragski

tpragski

Kuty, Polska

Ziemia, plony, obiektywy. Czyli pasje i wykształcenie, w skrócie. Fascynują mnie nowoczesne technologie, w szczególności te pozwalające na polepszanie współistnienia z Naturą. Ostatnie lata i zdobyta wiedza pozwoliły mi odkryć siebie na nowo czego owocem jest projekt na PolakPotrafi.

Napisz wiadomość do Projektodawcy

7389 PLN z 44500 PLN

86 Wspierający

Zakończony Cel nie został osiągnięty

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania (model "wszystko albo nic") do 29.03.2018 22:10

Praekologia na Travniku - odbudujmy wartości odżywcze!

Dodano: 01.03.2018, 7:35
tpragski
tpragski
@Paweł,
oczywiście, takie wsparcie uwzględnia udział w plonach.
Dodano: 28.02.2018, 17:47
Paweł Szybiak
Paweł Szybiak
Czy wsparcie powyżej 5K czy 10k zł jest również wynagradzane jakimiś plonami? Szczerze mówiąc jako inwestor, zamiast wpisu w pdf jako honorowy fundator, wolałbym np. otrzymywać zdrowe jedzenie przez kilka lat :-)
Dodano: 24.02.2018, 11:27
tpragski
tpragski
Dla zainteresowanych źródłem tabelki - otrzymałem odpowiedź od placówki Novartis - uzupełniłem też dane w projekcie. Publikacja zawierająca wyniki badań: “Wissenschaftliche Tabellen Geigy”. Przy okazji kolejnego przekopywania sieci pod tym kątem trafiłem na inne, jeszcze bardziej przerażające wyniki.
Ale nie ma się co bać, mamy przecież rozwiązanie i czas na działanie!
Dodano: 18.02.2018, 10:05
  Joanna Posoch
Joanna Posoch
Trzymamy kciuki za Was i bardzo serdecznie pozdrawiamy
Asia i Piotruś
Dodano: 15.02.2018, 23:57
tpragski
tpragski
Wolant3,
odpowiedź z serwisu - powinna być opcja monetivo - mam konto w innym banku/przelew tradycyjny. Jeżeli jej nie ma, najprawdopodobniej operator płatności ma tymczasowe problemy techniczne.
Będziemy trzymać rękę na pulsie i jak tylko się pojawi - damy tutaj znać.
Z pozdrowieniem!
Dodano: 13.02.2018, 22:53
tpragski
tpragski
@Ksiazki-Wojtusia,
Dziękujemy! Sprawdźcie też proszę wiadomość na portalu.
Dodano: 13.02.2018, 22:43
  ksiazki-wojtusia
ksiazki-wojtusia
Od znajomego z Austrii, dowiedzieliśmy się, ze u nas w Kutach powstaje tak wspaniały projekt :) Z powodów ideowych jest on bliski naszemu sercu, dlatego wspieramy, cieszymy się bardzo i trzymamy mocno kciuki. Pozdrawiamy serdecznie - sąsiedzi Ewa i Wojtek :)
Dodano: 13.02.2018, 21:05
tpragski
tpragski
Wolant3,
dziękujemy za chęć wsparcia!
Wysłałem pytanie o możliwość dokonania zwykłego przelewu do opiekunki projektu na PolakPotrafi.pl, ja również takiej opcji nie znalazłem.
Z pozdrowieniem,
Dodano: 13.02.2018, 20:20
wolant3
wolant3
Chciałbym wykonać płatność zwykłym przelewem ale nie widzę takiej opcji... Pozdrawiam
Dodano: 12.02.2018, 22:03
tpragski
tpragski
Jak zawsze, będą dwa obozy. Wśród naukowców znajdą się też opłacani przez oba fronty. Dlatego projekt oparliśmy na własnych doświadczeniach i latach poszukiwań. Dlatego też chcemy przeprowadzić własne badania porównawcze - co dla Ciebie sharpshooter powinno być zachętą do wsparcia projektu :: )
Będziemy szukać placówek badawczych, które przeprowadzą dla nas takie badania - może masz jakieś sugestie?

USDA – wielka tuba biznesowej propagandy. Jak wiele ogromnych korporacji - wiele skandali. W Stanach cukier i syrop kukurydziany na masową skalę w czym się tylko da. Mając taką siłę, widać, od kogo i za co biorą pieniądze. Przez to ich badania, sugestie do mnie nie przemawiają, nie mam też zamiaru przestrzegać ich zaleceń.
Coś z sieci: https://www.salon.com/2015/04/12/the_fdas_phony_nutrition_science_how_big_food_and_agriculture_trumps_real_science_and_why_the_government_allows_it/

Autorzy i badania dotyczące zawartości składników w żywności
- Hyson D. The Health Benefits of Fruits and Vegetables: A Scientific Overview for Health Professionals. Wilmington, FROM: Produce for Better Health Foundation, 2002.
- U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition, Washington DC: U.S. Government Printing Office, 2005.
- Casagrande SS, Wang Y, Anderson C, et al. Have Americans increased their fruit and vegetable intake? The trends between 1988 and 2002. Am J Prev Med 2007;32(4): 257−63.
- Mayer A-M. Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables. Brit Food J1997; 96(6):207−11.
- Christian J. Charts: Nutrient changes in vegetables and fruits, 1951 to 1999. CTV.ca News 2002.
- Davis DR, Epp MD, Riordan HD. Changes in USDA Food Composition for 43 Garden Crops, 1950 to 1999. J Am C Nutr 2004; 23(6):669−82.
- Thomas D. A study on the mineral depletion of the foods available to us as a nation over the period 1940 to 1991. Nutr Health 2003;17(2):85−115.
- concern SW, Expert W, Kraut H. Food Composition and Nutrition Tables. 6th Edition, Boca Raton, FL: CRC Press, 2000.
powyższe zaczerpnięte z artykułu https://www.wasserklinik.com/en/naehrstoffgehalt-von-obst-und-gemuese/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0194599899703323

Różnice między konwencją i ekologią – takich badań jest sporo, są też polskie – wystarczy poszukać. I jak wszędzie – znajdą się pewnie dwa obozy. Bardzo ciężko o brak stronniczości. Podkreślam - dlatego chcemy zrobić badania i będziemy szukać ośrodków, które się tego podejmą. Dlatego chcemy dokumentować proces i postępy. Aby mieć solidne fundamenty, nie tylko we własnych ciałach i doświadczeniach, które nas nakierowały na tę drogę - ale i w nauce.
http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/2016/09/Zalacznik-nr-2_PL_Renata-Kazimierczak.pdf
http://wnzck.sggw.pl/wp-content/uploads/2015/07/Autoreferat-PL1.pdf
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-444b7883-4605-4d77-a274-1a9cc73ad836/c/fijol.pdf
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf070344+
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07352689.2011.554417?src=recsys

Skoro występują różnice w zasobności w składniki między eko a konwencją – coś musiało się zmienić. A skoro możemy wykluczyć kolejne przyczyny zubożenia - wykluczamy.

A tutaj o tych złych substancjach (w obu wykryto, w eko mniej):
http://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/1/BR%201-2013%20-%20s.%20080-088.pdf

Dla zainteresowanych tematem czytających tę odpowiedź, odrobinę informacji o glebie – tworzeniu, degradacji. http://www.kp.org.pl/pdf/poradniki/kdpr/d_gleba.pdf

Przemysł rolniczy nie leży w interesie rolników i odbiorców – leży w interesie zarabiających na maszynach i nawozach. Zdecydowanie nie zgodzę się z twierdzeniem, że nawożenie jest odpowiedzią na głód na Świecie. Przede wszystkim jest destabilizacją systemu, który wciąż poznajemy, którego nie rozumiemy i który setki tysięcy lat radził sobie rewelacyjnie bez naszej ingerencji. To chciwość i krótkowzroczność. Gdyby chodziło o zwiększenie produkcji, nie odłogowano by gleb i skupiono by się na zaprzestaniu marnowania żywności - na co Travnik kładzie ogromny nacisk. Tam, gdzie jesteśmy, już się niemal nie zdarza, by jakieś jedzenie trafiło do kosza, do czego gorąco zachęcamy!

Firma, która przejęła Geigy - https://www.novartis.com , mogą jeszcze mieć kompletne badania do wglądu. Sam napisałem i czekam na odpowiedź. Pierwszy raz z ich tabelką zetknąłem się w „Czego lekarze Ci nie powiedzą” - dla zainteresowanych – mają dużo interesujących artykułów opartych na badaniach, choć też sporo reklam.
Dodano: 12.02.2018, 12:59
sharpshooter
sharpshooter
Bardzo proszę o źródło z tabeli, gdyż nie udało mi się dotrzeć do wyników tych badań. W zależności od szerokości geograficznej warzywa i owoce mają inne składniki odżywcze: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113#tbl0005
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113

Dane te są sprzeczne także z informacjami o wartościach odżywczych podawanych przez USDA, przykładowo dla brokuła: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2871?manu=&fgcd=&ds=