Miło Cię widzieć!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Zbigniew Przewoźnik

Zbigniew Przewoźnik

Bielsko Biała

Cześć nazywam się Zbyszek. Od 20 lat zajmuję się cukiernictwem 🍰
Przygodę zaczynałem jako uczeń 3 letniej szkoły zawodowej gdzie poznawałem wszystkie podstawy i tajniki tego zawodu.

Przez cały czas pracy zawodowej uczestnicząc w wielu szkoleniach pogłębiałem swoją wiedzę i umiejętności . W 2010 otworzyłem swoją cukiernię zpchocolate gdzie staram wprowadzać swoje pomysły. W pracy uwielbiałem udoskonalać istniejące przepisy dodając im odrobinę nowego smaku i wyglądu. Często eksperymentuję i wprowadzam swoje autorskie pomysły na udoskonalenie i ułatwienie pracy przy przyrządzaniu i dekorowaniu ciast. Widząc jak trudną czynnością dla niektórych dla mnie na początku również było przekrawanie upieczonego biszkoptu na równe warstwy powstał w głowie pomysł na stworzenie czegoś dzięki czemu czynność ta stała by się prosta i przyjemna. Powstało Formelo

Napisz wiadomość do Projektodawcy

0 PLN z 150000 PLN

0 Wspierający

9 dni do zakończenia

Model finansowania: "bierzesz ile zbierzesz". Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej. Projekt kończy się 10.10.2020.

Multifunkcjonalna forma do ciasta Formelo

O projekcie

Celem projektu jest zebranie środków finansowych na stworzenie multifunkcjonalnej formy do pieczenia ciast w wersji prostokątnej bazując na naszej już istniejącej Tortownicy Formelo ( środki zostaną przeznaczone na opracowanie i stworzenie formy wtryskowej do produkcji FORMY PROSTOKĄTEJ FORMELO - blaszka domowa )

Czym jest Formelo

 O OKRĘGACH Czym to się je? Z myślą o tych, którzy pragną zachwycić swoich gości lub klientów wspaniałymi tortami o idealnie równych warstwach, Formelo stworzyło wyjątkową formę.

Tortownica Formelo to multifunkcjonalna forma służąca do wielu czynności.

 

 

Można w niej wypiekać biszkopty, ciasta tarty o różnych wysokościach w zależności od ilości użytych okręgów. Służy również jako idealne narzędzie do krojenia i przekładania ciast rozmaitymi nadzieniami. Okręgi o wysokości 1 cm pozwalają nam na uzyskanie idealnie równych warstw biszkoptu jak i nadzienia. Wystarczy upiec biszkopt w formie Formelo i zdejmując kolejne pierścienie, odkrawać nożem równe warstwy ciasta. W zależności od planowanej grubości warstw należy zdjąć odpowiednio jeden (1 cm), dwa (2 cm) lub więcej pierścieni. Nasz projekt zakłada stworzenie formy prostokątnej do pieczenia ciast

INSTRUKCJA UZYTKOWANIA

 Umyć przed użyciem. Tortownica formelo nadaje się do mycia w zmywarkach i zmywarko-wyparzarkach.

Zabezpieczyć dno formy papierem do pieczenia dociskając papier okręgami

Youtube film 

Dzięki specjalnemy tworzywu tortownica
formelo podczas pieczenia nagrzewa się o 20 C
mniej niż tradycyjna forma metalowa. Niższa temperatura rantu
powoduje równomierny wzrost ciasta podczas pieczenia.

Tortownica formelo posiada nóżki
dzięki którym gorąca forma nie styka się całą
powieszchnią z podłożem, powstaje lepsza cyrkulacja
powietrza zarówno podczas pieczenia jak i chłodzenia ciasta

 

Przy pomocy płaskiego noża wykrawamy ciasto

 

Youtube film

Odcinamy kolejne warstwy ciasta.

Ich grubość odmierzamy za pomocą okręgów Formelo.

Każdy jeden okrąg Formelo to 1 cm odciętego ciasta

Youtube film

Kolejne warstwy ciasta przekładamy przygotowanym wcześniej nadzieniem.

Youtube film

Nie wkładać pustej formy do nagrzanego piekarnika
Tworzywo przeznaczone do kontaktu z żywnością
Przedmiot nadaje się do mycia w zmywarkach i zmywarko-wyparzarkach
Przedmiot nadaje się do przechowywania w zamrażarkach

 

Nie kroić ciasta w formie możliwość zarysowania

Cyrkulacja powietrza dzięki nóżkom na spodzie formy

 

Bardzo proste zabezpieczanie formy papierem pergaminem

Mozliwość wypiekania tart o różnych wysokościach. W zależności od

ilości użytych okręgów można samemu dobrać wysokość

 

Możliwość łączenia kilku form razem

Możliwość mrożenia i przechowywania nadmiaru kremów w zamrażarce

     zajmując niewiele miejsca. Zamrożoną masę możemy wykorzystać w kolejnym przepisie

Bardzo proste mrożenie galaretek wykorzystywanych później w przepisach

 

Youtube Film

Tortownica Formelo służy również jako przyrząd do krojenia ciasta na idealnie równe warstwy

 

 

 

Surowiec:
Okręgi Formelo: tworzywo sztuczne wysokotemperaturowy polimer odporny na temperaturę max 230C

BLOG

Cześć nazywam się Zbyszek. Od 20 lat zajmuję się cukiernictwem 🍰

Przygodę zaczynałem jako uczeń 3 letniej szkoły zawodowej gdzie poznawałem wszystkie podstawy i tajniki tego zawodu.

Przez cały czas pracy zawodowej uczestnicząc w wielu szkoleniach pogłębiałem swoją wiedzę i umiejętności . W 2010 otworzyłem swoją cukiernię zpchocolate gdzie staram wprowadzać swoje pomysły.  W pracy uwielbiałem udoskonalać istniejące przepisy dodając im odrobinę nowego smaku i wyglądu. Często eksperymentuję i wprowadzam  swoje autorskie pomysły na udoskonalenie i ułatwienie pracy przy przyrządzaniu i dekorowaniu  ciast.  Widząc jak trudną czynnością dla niektórych dla mnie na początku również było przekrawanie upieczonego biszkoptu na równe warstwy powstał w głowie pomysł na stworzenie czegoś dzięki czemu czynność  ta stała by się prosta i przyjemna.    Powstało Formelo

 

Na moim Blogu postaram się nie tylko podzielić moim doświadczeniem, sprawdzonymi przepisami jak również zaprezentować mój produkt  i jego  zastosowanie które w bardzo prosty sposób ułatwi Ci pracę w kuchni. Formelo sprawi że Twoje wypieki staną się niczym stworzone ręka mistrza a pieczenie przyjemnością i kreatywną zabawą. Zapraszam Cię na śledzenie mojej strony, wpisów, komentowanie a jeśli jakiś przepis sprawi Tobie i Twoim gościom przyjemność będzie to również satysfakcja  dla mnie.

 

 

Formelo Youtube

 

Realizacja Nagród 

  1. Po zebraniu środków nagrody zostaną realizowane w następujący sposób:

Wszystkie nagrody tj

 

       

 

 

opócz nagrody na które zbierane są środki finansowe tj. multifunkcjonalna forma prostokątna do pieczenia ciast ,zostaną rozesłane ( tylko na terenie Polski)  bez ponoszenia dodatkowych kosztów ze strony wpłacającego w ciągu 3 tygodni od otrzymania wsparcia na konto. 

 

Nagroda tj.multifunkcjonalna forma prostokątna do pieczenia ciast  zostanie rozesłana ( tylko na terenie Polski)  bez ponoszenia dodatkowych kosztów ze strony wpłacającego w ciągu 3 tygodni od momentu zakończenia prac nad projektem( przewidywany czas zakończenia to ok 2 miesiące od momentu otrzymania pełnej kwoty jaka jest potrzebna na projekt, w przypadku nie zebrania pełnej kwoty zostanie wysłana nagroda tj tortownica formelo 22cmlub 26 cm  średnica   

 

ZP CHOCOLATE PRODUCENT OKRĘGÓW FORMELO

 

Rejestracja w urzędzie patentowym

Registered Community Design 003823707-003

Model finansowania: "bierzesz ile zbierzesz"

Twórca Projektu otrzyma wszystkie środki, które zostaną wpłacone, bez względu na osiągnięcie kwoty minimalnej. Projekt kończy się 10.10.2020 22:10