O projekcie
Celem projektu jest zebranie środków finansowych na stworzenie multifunkcjonalnej formy do pieczenia ciast w wersji prostokątnej bazując na naszej już istniejącej Tortownicy Formelo ( środki zostaną przeznaczone na opracowanie i stworzenie formy wtryskowej do produkcji FORMY PROSTOKĄTEJ FORMELO - blaszka domowa )
Czym jest Formelo
O OKRĘGACH Czym to się je? Z myślą o tych, którzy pragną zachwycić swoich gości lub klientów wspaniałymi tortami o idealnie równych warstwach, Formelo stworzyło wyjątkową formę.
Tortownica Formelo to multifunkcjonalna forma służąca do wielu czynności.
Można w niej wypiekać biszkopty, ciasta tarty o różnych wysokościach w zależności od ilości użytych okręgów. Służy również jako idealne narzędzie do krojenia i przekładania ciast rozmaitymi nadzieniami. Okręgi o wysokości 1 cm pozwalają nam na uzyskanie idealnie równych warstw biszkoptu jak i nadzienia. Wystarczy upiec biszkopt w formie Formelo i zdejmując kolejne pierścienie, odkrawać nożem równe warstwy ciasta. W zależności od planowanej grubości warstw należy zdjąć odpowiednio jeden (1 cm), dwa (2 cm) lub więcej pierścieni. Nasz projekt zakłada stworzenie formy prostokątnej do pieczenia ciast
INSTRUKCJA UZYTKOWANIA
![]() |
Umyć przed użyciem. Tortownica formelo nadaje się do mycia w zmywarkach i zmywarko-wyparzarkach. |
![]() |
Zabezpieczyć dno formy papierem do pieczenia dociskając papier okręgami |
![]() |
Dzięki specjalnemy tworzywu tortownica formelo podczas pieczenia nagrzewa się o 20 C mniej niż tradycyjna forma metalowa. Niższa temperatura rantu powoduje równomierny wzrost ciasta podczas pieczenia. |
![]() |
Tortownica formelo posiada nóżki |
![]() |
Przy pomocy płaskiego noża wykrawamy ciasto
|
![]() |
Odcinamy kolejne warstwy ciasta. Ich grubość odmierzamy za pomocą okręgów Formelo. Każdy jeden okrąg Formelo to 1 cm odciętego ciasta |
![]() |
Kolejne warstwy ciasta przekładamy przygotowanym wcześniej nadzieniem. |
![]() |
Nie wkładać pustej formy do nagrzanego piekarnika |
![]() |
Tworzywo przeznaczone do kontaktu z żywnością |
![]() |
Przedmiot nadaje się do mycia w zmywarkach i zmywarko-wyparzarkach |
![]() |
Przedmiot nadaje się do przechowywania w zamrażarkach |
![]() |
Nie kroić ciasta w formie możliwość zarysowania |
![]() |
Cyrkulacja powietrza dzięki nóżkom na spodzie formy
|
![]() |
Bardzo proste zabezpieczanie formy papierem pergaminem |
![]() |
Mozliwość wypiekania tart o różnych wysokościach. W zależności od ilości użytych okręgów można samemu dobrać wysokość |
![]() |
Możliwość łączenia kilku form razem |
![]() |
Możliwość mrożenia i przechowywania nadmiaru kremów w zamrażarce zajmując niewiele miejsca. Zamrożoną masę możemy wykorzystać w kolejnym przepisie |
![]() |
Bardzo proste mrożenie galaretek wykorzystywanych później w przepisach
|
![]() |
Tortownica Formelo służy również jako przyrząd do krojenia ciasta na idealnie równe warstwy |
Surowiec:
Okręgi Formelo: tworzywo sztuczne wysokotemperaturowy polimer odporny na temperaturę max 230C
Cześć nazywam się Zbyszek. Od 20 lat zajmuję się cukiernictwem 🍰
Przygodę zaczynałem jako uczeń 3 letniej szkoły zawodowej gdzie poznawałem wszystkie podstawy i tajniki tego zawodu.
Przez cały czas pracy zawodowej uczestnicząc w wielu szkoleniach pogłębiałem swoją wiedzę i umiejętności . W 2010 otworzyłem swoją cukiernię zpchocolate gdzie staram wprowadzać swoje pomysły. W pracy uwielbiałem udoskonalać istniejące przepisy dodając im odrobinę nowego smaku i wyglądu. Często eksperymentuję i wprowadzam swoje autorskie pomysły na udoskonalenie i ułatwienie pracy przy przyrządzaniu i dekorowaniu ciast. Widząc jak trudną czynnością dla niektórych dla mnie na początku również było przekrawanie upieczonego biszkoptu na równe warstwy powstał w głowie pomysł na stworzenie czegoś dzięki czemu czynność ta stała by się prosta i przyjemna. Powstało Formelo
Na moim Blogu postaram się nie tylko podzielić moim doświadczeniem, sprawdzonymi przepisami jak również zaprezentować mój produkt i jego zastosowanie które w bardzo prosty sposób ułatwi Ci pracę w kuchni. Formelo sprawi że Twoje wypieki staną się niczym stworzone ręka mistrza a pieczenie przyjemnością i kreatywną zabawą. Zapraszam Cię na śledzenie mojej strony, wpisów, komentowanie a jeśli jakiś przepis sprawi Tobie i Twoim gościom przyjemność będzie to również satysfakcja dla mnie.
Realizacja Nagród
- Po zebraniu środków nagrody zostaną realizowane w następujący sposób:
Wszystkie nagrody tj
opócz nagrody na które zbierane są środki finansowe tj. multifunkcjonalna forma prostokątna do pieczenia ciast ,zostaną rozesłane ( tylko na terenie Polski) bez ponoszenia dodatkowych kosztów ze strony wpłacającego w ciągu 3 tygodni od otrzymania wsparcia na konto.
Nagroda tj.multifunkcjonalna forma prostokątna do pieczenia ciast zostanie rozesłana ( tylko na terenie Polski) bez ponoszenia dodatkowych kosztów ze strony wpłacającego w ciągu 3 tygodni od momentu zakończenia prac nad projektem( przewidywany czas zakończenia to ok 2 miesiące od momentu otrzymania pełnej kwoty jaka jest potrzebna na projekt, w przypadku nie zebrania pełnej kwoty zostanie wysłana nagroda tj tortownica formelo 22cmlub 26 cm średnica
ZP CHOCOLATE PRODUCENT OKRĘGÓW FORMELO
Rejestracja w urzędzie patentowym
Registered Community Design 003823707-003