Dobre otwarcie
Dodano 02.07.2015, godz. 22:56Dzień dobra,
jeszcze napiszemy od siebie kilka słów o Dobrym otwarciu, ale dziś jesteśmy tak zmęczeni, że tylko zacytujemy Gazetę Wyborczą:
Dobra Kawiarnia przy ul. Nowowiejskiego w Poznaniu pierwszych gości podjęła domowym ciastem i orzeźwiającymi napojami. To wyjątkowe miejsce - daje pracę osobom z niepełnosprawnością intelektualną.
Przed wejściem do lokalu przy ul. Nowowiejskiego wita nas zielonkawy szyld, odznaczający się na tle szarej elewacji. Drzwi są zapraszająco uchylone. Na jednej z szyb białym kolorem wypisano skrótowo menu Dobrej Kawiarni. Przechodnie z ciekawością zaglądają do środka. W czwartek w południe swoje podwoje otworzyła unikatowa kawiarnia na rynku w Poznaniu. Pracują w niej osoby z niepełnosprawnością intelektualną, które zakończyły udział w Warsztatach Terapii Zajęciowej i szukały dla siebie nowej drogi. Kawiarnię prowadzi Dobra Spółdzielnia Socjalna, którą założyły Stowarzyszenie Na Tak oraz Stowarzyszenie na rzecz Osób Upośledzonych. Na razie zatrudnia sześć osób.
Ściany Dobrej Kawiarni wymalowano na biało i szaro, na środku stoi duży, okrągły stół z sześcioma krzesłami, po prawej stronie pięć mniejszych, kwadratowych stolików, przy których siedzą pierwsi goście. Pomiędzy stolikami stare, drewniane belki, podtrzymujące strop i ozdobny sufit. Po prawej stronie od wejścia ustawiono jasny kontuar z logo Dobrej Kawiarni.
Menu Dobrej Kawiarni: tarta z mascarpone i truskawkami, włoska zupa...
- Mimo że zapowiedzieliśmy, że otworzymy się w południe, już od rana goście zachodzili i pytali, czy już mogą napić się kawy - opowiada Dominik Marszałek, prezes Spółdzielni, który w szarym fartuchu, przyjmuje od gości zamówienia. - Od kilku dni gościliśmy przyjaciół i znajomych, żeby się nieco przyzwyczaić, ale od rana mieliśmy tremę i się trochę stresowaliśmy - przyznaje.
Menu wypisane jest na szklanych tablicach powyżej kontuaru. Podczas otwarcia goście mogli spróbować tarty z mascarpone i truskawkami czy włoskiej zupy minestrone z fasolką szparagową w wersji wegańskiej. Do tego ciepłe i zimne napoje, m.in. specjalność Dobrej - lemoniada z miodkiem majowym, czyli syropem z mniszka lekarskiego. Pierwsze osoby, które wychodziły z Dobrej, chwaliły orzeźwiający sok truskawkowy i tartę. W planach Dobra ma m.in. wypiek chleba i ciast, przygotowanie śniadań i dań opartych na lokalnych i ekologicznych produktach, również dla wegetarian, wegan i osób z alergiami.
W czwartek w południe dania gościom podawała Ewa, która przez prawie 15 lat uczestniczyła w WTZ. - Ta praca to jest coś nowego, fajnego. Denerwuję się jeszcze - mówiła nieco zawstydzona. W chwili niepewności mogła liczyć na pomoc Agnieszki Frankowskiej, wiceprezes Spółdzielni, która podpowiadała komu podać jaki napój i ciasto.
- Prosimy jeszcze o chwilę cierpliwości i wyrozumiałości. Testujemy wszystko, dopracowujemy menu, uczymy się funkcjonować w zespole - zaznacza Agnieszka Frankowska.
PolakPotrafi - zbiórka trwa
- Jak się zgramy, to będziemy działać prężnie, ale proszę trzymać za nas kciuki, żeby starczyło nam energii i żebyśmy wytrwali - dodaje Agnieszka Frankowska.
Spółdzielnia wciąż zbiera fundusze na portalu finansowania społecznościowego PolakPotrafi.pl. Po nieco ponad trzech tygodniach zbiórki do założonej kwoty 17 tys. brakuje im kilkunastu złotych, dlatego postanowili podnieść próg do 20 tys. Pieniądze będą przeznaczone na zakup ostatniego brakujące sprzętu i wyposażenia do lokalu.
- Bardzo cieszy nas takie wsparcie. To znaczy, że pomysł się spodobał i ludzie chętnie go wspierają. Za to serdecznie dziękujemy.
Dobra Kawiarnia - godziny otwarcia
Dobra kawiarnia będzie czynna w tygodniu w godz. 8-18 oraz w soboty od 10 do 18 przy ul. Nowowiejskiego 15.
Cały tekst: http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,18292445,Dobra_Kawiarnia_otwarta__Wejdziesz_na_kawe_.html#ixzz3elbVgaqt