Dołącz do naszej społeczności!

O projektodawcy

Dawid Sokolowski

Dawid Sokolowski

Warsaw, Poland

life's artist

Napisz wiadomość do Projektodawcy

Ekipa Projektu

Jakub Sułkowski

Jakub Sułkowski

Kinga Kornacka

Kinga Kornacka


3491 PLN z 100000 PLN

46 Wspierający

34 dni do zakończenia

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania (model "wszystko albo nic") do 21.01.2019 22:10

Zwyczajny Obiad - zróbmy to!

O projekcie

 

 

Istnienie Zwyczajnego zależy od sukcesu tej kampanii

 

Zbieramy pieniądze na nową wersję aplikacji, żeby działała szybko i nie miała błędów. Potrzebujemy też pieniędzy, żeby docierać do coraz większej liczby ludzi. 

 

Los Zwyczajnego w Waszych rękach!

 

 

 

Czy wiecie, że aż 96% posiłków w Polsce jest przygotowywanych w domu?

 

Dzielenie się posiłkami w domu jest zdecydowanie najtańszym i najlepszym sposobem na to, aby na masową skalę zmienić to jak odżywiamy się jako społeczeństwo. W końcu ugotować więcej to mały wysiłek, a wszędzie wokół nas są ludzie, którzy lubią gotować i tak czy siak to robią. Gotują pyszne, domowe i pełnowartościowe jedzenie niskim kosztem. Chcemy ich po prostu połączyć z ludźmi, którzy chcą dobrze zjeść w przystępnych cenach.

 

Wszystkie fast foody, restauracje, bary, pizzerie, kawiarnie czy hot dogi na stacjach benzynowych razem wzięte to tylko 4% wszystkich posiłków jedzonych w Polsce. Z kolei 96% posiłków jest przygotowywanych w domu - pomyślcie jak szybko i na jaką skalę możemy wpłynąć na lepsze odżywianie.

 

Wspólne jedzenie jest też świetnym sposobem na lepsze relacje. Jedzenie przy wspólnym stole tworzy tą jakże cenną specyficzną atmosferę słuchania, odpoczynku i serdeczności. Od tysięcy lat był to uniwersalny sposób budowania więzi. 

 

Zależy nam też na autentyczności. W świecie udawania kogoś, kim się nie jest, gonitwy za "więcej" i prób wyróżnienia się za wszelką cenę, chcemy promować zwyczajność, pokazywać jak ważne jest bycie po prostu sobą i budowanie autentycznych relacji.

 

Mocno wierzymy, że Zwyczajny może zmienić świat na lepsze.

 

 

 

Pomysł pomysłem, ale to realizacja jest największym wyzwaniem.

 

Ludzie mają bardzo różnorodne preferencje i nawyki jedzeniowe. Umawianie się na wspólny posiłek wymaga bardzo efektywnego dogrania wielu elementów tak, żeby to doświadczenie było łatwe i komfortowe. Oprócz tego mamy wyzwanie “jajko czy kura?” - żeby byli gotujący muszą być jedzący i vice versa. Dodatkowo jest cała masa wyzwań związanych z projektowaniem, programistami, marketingiem czy finansowaniem.

 

Krótko mówiąc - spięcie wszystkiego na raz jest bardzo wymagające.

 

Na szczęście mamy dużo doświadczeń, wiedzy i umiejętności, żeby sobie z tym poradzić. Pracujemy nad Zwyczajnym już 2 lata, a Dawid - założyciel Zwyczajnego - wiele lat pracował ze startupami i społecznościami oraz zajmował się ekonomią współpracy, czyli startupami społecznościowymi.

 

 

 

Tworzenie startupu to proces jak najszybszego i jak najtańszego uczenia się.

 

Dlatego właśnie od samego początku jesteśmy skupieni na obserwacji i słuchaniu ludzi. W 2017 r. wypuściliśmy pierwszą okrojoną wersję “na komputer” na którą zapisało się 1300 osób, które zjadły 200 posiłków.

 

Po zebraniu wielu informacji zwrotnych i wyciągnięciu wniosków skupiliśmy się na tworzeniu aplikacji. W procesie jej tworzenia testowaliśmy wiele naszych założeń z użytkownikami i intensywnie się uczyliśmy. Nasze doświadczenie ze startupami i społecznościami bardzo nam pomogło.

 

W czerwcu tego roku wypuściliśmy aplikację, którą w ciągu trzech miesięcy pobrało 7000 osób, które zjadły ok. 500-700 posiłków. To świetny wynik - zwłaszcza, że mieliśmy wiele błędów programistycznych, a aplikacja działała dość wolno.

 

Właśnie z technologią mieliśmy największy problem. Ponieważ mieliśmy mały budżet, robiliśmy aplikację “na skróty”, a niestety popełniliśmy przy tym błędy, co przełożyło się na błędy w aplikacji, jej szybkość, a także to, że wypuściliśmy ją z dużym opóźnieniem kiedy kończyły się już nam pieniądze.

 

Najważniejsze co mamy to wszystkie lekcje, które do tej pory wyciągnęliśmy. Stworzenie takiej aplikacji to masa wyzwań - trudno je wszystkie prosto opisać. Pokazaliśmy, że zainteresowanie jest bardzo duże, przetestowaliśmy masę kluczowych założeń i jesteśmy już blisko “działającej formuły”.

 

 

 

Przede wszystkim chcemy stworzyć nową wersję aplikacji, która będzie szybka i nie będzie miała błędów. W ostatnich miesiącach uzyskaliśmy też mnóstwo cennych informacji zwrotnych i wyciągnęliśmy wiele wniosków. Chcemy wprowadzić na podstawie tego wiele ulepszeń - szybkość i intuicyjność, otwarte zaproszenia, powiadomienia wewnątrz aplikacji, większa personalizacja, lepsze łączenie ludzi, rozwój funkcji społecznościowych i szereg mniejszych, ważnych optymalizacji. 

 

Stworzenie nowej wersji aplikacji zajmie nam 4-6 miesięcy.

 

Równolegle chcemy skupić się na budowaniu społeczności. Szczególnie zależy nam na ambasadorach, którzy będą przekazywać cenne uwagi oraz “przecierać szlaki”. Chcemy też pozyskać inwestorów, powiększyć zespół i podjąć działania marketingowe na większą skalę. Mamy dużo ważnych lekcji jak dobrze to zrobić.

 

Jesteśmy przekonani, że jesteśmy już bardzo blisko “działającej formuły”, a kolejna wersja pozwoli nam na bardzo szybki wirusowy wzrost. Mamy nadzieję, że za rok ze Zwyczajnego będą korzystały dziesiątki, a może nawet setki tysięcy ludzi.

 

Chcemy oczywiście cały czas ulepszać doświadczenie na Zwyczajnym, aby można było korzystać z niego jeszcze częściej, jeszcze łatwiej, a wspólne posiłki były jeszcze smaczniejsze i jeszcze przyjemniejsze.

 

W ciągu roku chcemy otworzyć Zwyczajny Sklep, który pozwoli osobom gotującym na Zwyczajnym prosto i szybko robić zakupy spożywcze online w bardzo dobrych cenach.  

 

Byłoby wspaniale, gdybyśmy po roku mieli też możliwość rozwinąć się na inne kraje.

 

 

 

Przede wszystkim na nową wersję aplikacji - jej stworzenie jest bardzo kosztowne.

 

Potrzebujemy też pieniędzy na utrzymanie i rozwój zespołu, abyśmy mogli dalej rozwijać Zwyczajnego oraz na marketing.

 

100 tys. zł minus koszty kampanii i nagród to minimum, które pozwoli nam rozpocząć tworzenie aplikacji i rozwijać się. Im więcej pieniędzmy zbierzemy tym lepiej - aplikacja powstanie szybciej, będziemy mogli bardziej rozwinąć funkcjonalności i będzie mniej ryzyk. Będziemy też mogli powiększyć zespół, dużo szerzej docierać do ludzi i robić więcej akcji oraz wydarzeń dla społeczności Zwyczajnego. 

 

Mamy nadzieję, że ta kampania przyciągnie do nas inwestorów, którzy będą w stanie finansować nasz dalszy szybki rozwój.

 

 

 

 

 

Dawid Sokołowski - Założyciel Zwyczajnego. Gotuje od dzieciństwa. Studiował na University of Bradford i California State University Long Beach. Pracował wiele lat ze startupami w Gildii Aniołów Biznesu, funduszu Zernike Meta ventures oraz Sieci Sensownego Biznesu. Autor raportu "Ekonomia współpracy w Polsce 2016 r.". Założyciel przestrzeni cohousingowo-warsztatowej Sieciówka. Członek i "dobry duch" wielu alternatywnych społeczności. 

 

 

 

Jakub Sułkowski - od ponad roku z pełnym zapałem pracuje nad aplikacją, udziela wsparcia technicznego oraz wspiera developerów. Dostarcza materiały marketingowe w Zwyczajnym. Czasem stworzy film, a czasem zrobi grafikę. W wolnym czasie czyta książki, spędza czas ze znajomymi lub medytuje.

 

 

 

Kinga Kornacka - podczas kampanii zajmuje się kontaktem z Sympatykami oraz koordynacją prac nad współtworzonymi e-bookami. Dawnej prowadziła bloga kulinarnego, teraz jednak chciałaby bezpośrednio pomagać w szerszej komunikacji influencer-marka. Jest wykwalifikowanym cukiernikiem; pasjonuje się także fotografią oraz psychologią.

 

 

 

Karolina Tamioła - wspiera kampanię od strony pozyskiwania partnerów i sponsorów. Historyczka sztuki, przez 10 lat była związana z reklamą, od pół roku próbuje rozwijać swoją kreatywność pracując w kuchni. Wierzy w uzdrawiającą moc jedzenia.

 

 

- Deklarując przygotowanie darmowych posiłki dla osób wspierających kampanię - jest to ważny sposób wsparcia nas.

 

- Pomagając w promocji - udostępniając nasze filmiki u siebie w mediach społecznościowych i mówiąc znajomym o kampanii

 

- Po prostu korzystając ze Zwyczajnego i zapraszając ludzi do siebie

 

- Rozkładając ulotki o kampanii w odpowiednich miejscach - szkołach jogi, miejscach społecznościowych, kulturowych, sklepach ze zdrową żywnością itp.

 

- Sugerując pomysły na ulepszenie i rozwój Zwyczajnego

 

- Deklarując chęć testowania nowych pomysłów, komunikacji czy funkcjonalności

 

- Zgłaszając się do nas z chęcią robienia zdjęć 

Kontakt do nas: kontakt@zwyczajny.pl

 

Zależy nam na stworzeniu grupy osób, której bliska jest idea Zwyczajnego, która będzie mocno zaangażowana  w jego rozwój. Zależy nam na osobach, które będą aktywnie uczestniczyć w tym, aby ta idea i ta wizja stały się rzeczywistością.

 

Bycie ambasadorem będzie oznaczać regularne zaproszenia na posiłki w aplikacji, a także przygotowanie posiłków, które będą nagrodami w kampanii crowdfundingowej. Bycie ambasadorem będzie również wymagało brania aktywnego udziału w różnych akcjach promocyjnych. Chcemy dać ambasadorom wpływ na rozwój Zwyczajnego. Zależy nam na pomysłach jak poprawić funkcjonalność i marketing oraz testowaniu aplikacji. Mamy specjalne forum, które nam to ułatwi.

 

Mamy w zamian szereg konkretnych korzyści - udziały w Zwyczajnym, imprezy, upominki czy też możliwość brania udziału w powstawaniu e-booków.

 

Napisz do nas, żeby dowiedzieć się więcej.

 

kontakt@zwyczajny.pl

 

 

Może znasz też potencjalnego inwestora lub inwestorkę? Daj im znać o Zwyczajnym. Podeślij im tą kampanię.

 

A może Ty sam/a chcesz rozważyć zainwestowanie?

 

Skontaktuj się z nami, żeby uzyskać więcej informacji oraz materiały inwestorskie. 

 

kontakt@zwyczajny.pl

 

 

 

Tutaj poznasz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania (FAQ)

 

 

 

 

 

Naszym motywem przewodnim była pragmatyczność w kuchni. Dania smaczne, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Najczęściej dla większej liczby osób. Kuchnia roślinna. W wszystko na różnych poziomach zaawansowania tak, żeby każdy znalazł coś idealnie dla siebie.

 

Tworzymy je wspólnie z Ambasadorami Zwyczajnego i współpracującymi z nami blogerami. (Może też chcesz dołączyć?) Planujemy ok. 15-20 stron każdy e-book. Chcemy je Wam wysłać maksymalnie w ciągu 2 miesięcy od zakończenia kampanii

 

“Jajecznica i co dalej” -  jeśli Twój poziom to głównie jajecznica i kanapki, jeśli wiesz jak ugotować 3 dania na krzyż; jeśli korzystasz ze słoików od mamy lub torebek fix i gotowych sosów - ten e-book jest dla Ciebie

 

"Poczuj się pewniej w kuchni” - jeśli znudziło Ci się 5 Twoich standardowych dań; jeśli chcesz urozmaicić swój repertuar i zyskać więcej przyjemności z gotowania; jeśli nie czujesz się pewnie w kuchni; jeśli chcesz uwolnić się od przepisów; jeśli chcesz swobodnie zarządzać swoją kuchnią - ten e-book jest dla Ciebie


 

“Kuchenne eksploracje dla zaawansowanych” - jeśli gotowanie to dla Ciebie relaks; jeśli myślisz, że już nic Cię w kuchni nie zaskoczy; jeśli przepisy to jedynie inspiracje; jeśli chcesz poznać triki innych kuchennych zapaleńców, jeśli chcesz eksplorować nowe połączenia smaków - ten e-book jest dla Ciebie.

 

 

E-booki stworzone przez osoby nas wspierające:

 

"Zupy. Kolorowe, smaczne i zdrowe" 

Anna Grabowska-Krupa https://spicy-carrot.com/

 

Zupy są absolutnie wyjątkowe. To bardzo wygodne pożywienie, zdolne zaspokoić apetyt każdego, bez względu na grupę wiekową czy styl życia. Można jeść je na obiad, spożywać na kolację, czy też zabrać do pracy. Niektórzy wręcz, nie wyobrażają sobie bez niego dnia.

 

 

 

Zbiór konkretnych rad dotyczących używania przypraw, które są nagrodami w kampanii. Proste przepisy, rady, inspiracje. Wszystko w klimacie Zwyczajnego - smacznie, pragmatycznie, szybko, tanio i dla wielu osób.

 

 

 

Zestaw 4 przypraw - kurkuma, garam masala nr. 1, papryka wędzona, sól czarna

 

Zestaw 8 przypraw - kurkuma, garam masala nr. 1, papryka wędzona, sól czarna, garam masala nr. 2, liście kozieradki, czubrica zielona, zaatar

 

Kurkuma (100g)

 

Szeroko wykorzystywana w kuchni oraz medycynie Daleko Wschodu. Poza właściwościami zdrowotnymi nadaje potrawom także pięknego, złotego koloru. Często używana w daniach typu curry, choć równie dobrze sprawdzi się podczas marynowania warzyw. My jednak szczególnie polecamy robić z niej “zdrowotne shoty” - zgodnie z przepisem umieszczonym w poradniku. 

 

Garam masala  nr. 1 (100g)

 

Nasza ulubiona uniwersalna wersja indyjskiej mieszanki zrobiona przez nas - mając w domu cebulę, czosnek, imbir, kurkumę i jakieś warzywa zrobisz przepyszne prawdziwe indyjskie danie. W poradniku podpowiemy jak.

Nasza wersja to: kolendra, kumin, czarny pieprz, liść kozieradki, liść laurowy, ziele angielskie gorczyca czarna, kardamon, cynamon, chilli, goździki, koper włoski i gałka muszkatałowa w specjalnie dobranych dla Was proporcjach. :)

 

Garam masala nr. 2 (100g)

 

Przepyszna mieszanka indyjska w innej odsłonie. Idealna jeśli lubisz lekko słodkawy bogaty smak indyjskich potraw.

Nasza wersja to: kolendra, kumin, kardamon, cynamon, czarny pieprz, goździki, sproszkowane mango, koper włoski, chilli, gorczyca czarna, liść kozieradki, czarna sól, anyż, gałka muszkatałowa

 

Papryka wędzona (100g)

 

Nadaje potrawom lekko „dymny” smak i zapach. Jest niezastąpiona w fasolce po bretońsku i weszelkiego rodzaju gulaszach. Dzięki temu, że po jej zastosowaniu potrawy nabierają nutę wędzenia jest znakomita do zapiekanek ziemniaczanych czy bigosu.

 

Czarna sól (150g)

 

Uzależniająca w swym użyciu, wnosi do wegańskiej kuchni jajeczny smak oraz aromat. Po pierwszym podejściu, wegańska “jajecznica”, wegański majonez czy też sałatka warzywna nie mogą się obyć bez jej dodatku. Jeśli nie jesteście pewni - spróbujcie jej po raz pierwszy z naszym przewodnikiem.

 

Zaatar (100g)

Bliskowschodnia mieszanka zrobiona przez nas. Bardzo popularna w takich krajach takich jak Liban, Syria czy Izrael. Idealna do hummusów, sałatek, past, kanapek. Bardzo uniwersalna. Jesteśmy przekonani, że ją pokochacie - szczególnie po tym jak przeczytacie nasz poradnik.

Nasza mieszanka: tymianek bliskowschodni, sezam, sumak, sól morska

 

Liście kozieradki (50g)

 

Mało znana w Polsce przyprawa - a szkoda. Przepyszna i bardzo uniwersalna - wprowadza “efekt mniam” do tak wielu dań, że będziecie w szoku - wszelkich dań jednogarnkowych, gulaszów, sosów, zup, kotlecików czy indyjskich potraw. 

 

Czubrica zielona (70g)

 

Bardzo uniwersalna pyszna bułgarska mieszanka stworzona przez nas- idealna do gulaszów, strączków czy pieczenia. Obiecujemy, że w połączeniu z poradnikiem stanie się jedną z Waszych ulubionych przypraw.

Nasza mieszanka: Cząber, pietruszka, oregano, czosnek, lubczyk

 

 

Przyprawy będą do odebrania w ciągu najpóźniej dwóch miesięcy od zakończenia kampanii od naszych ambasadorów w całej Polsce - prawdopodobnie w ok. 10-15 największych miastach - chociaż nie możemy tego zagwarantować, że będzie akurat w Twoim mieście (swoją drogą - może Ty zostaniesz ambasadorem?).

 

Jeśli chcesz, abyśmy przesłali przyprawy kurierem - dokup opcje przesyłki (10 zł).

 

 

 

Bardzo dziękujemy naszym ambasadorom i ludziom, którzy zadeklarowali się nas wesprzeć oferując darmowe posiłki. Bardzo wiele dla nas ta pomoc znaczy.

 

Posiłki oczywiście pyszne - najczęściej roślinne - i w świetnym towarzystwie. :) Będą również opcje na wynos.

 

Posiłki będą “do odebrania” w ciągu roku od zakończenia kampanii poprzez aplikacje. Będziemy łączyć Was z naszymi ambasadorami przez aplikacje oferując Wam wiele opcji w taki sposób, żeby wszystkim było wygodnie.

 

A może Ty też chcesz nam pomóc w ten sposób i zaoferujesz darmowe posiłki u siebie?

 

 

 

Najprawdopodobniej po 2 terminy w okresie marzec-maj w miastach: Warszawa, Kraków, Wrocław, Trójmiasto, Poznań. Najprawdopodobniej weekendy. 5-12 osób na każdym. Rozważymy zrobienie warsztatu w Twoim mieście jeśli zbierze się grupa minimum 5-7 osób. Jeśli żaden termin nie będzie Ci pasować - zwrócimy Ci pieniądze.

 

 

Warsztat “roślinna kuchnia indyjska i eksperymenty”

 

Warsztat da Ci bazę dzięki, której będziesz wiedzieć jak gotować po indyjsku. Wszystko w sposób bardzo pragmatyczny, szybki i tani. Zamiast wymyślnych i ścisłych przepisów, skupimy się na zrozumieniu podstaw, dzięki którym będziecie mogli z dużą swobodą eksperymentować u siebie w kuchni.

 

W programie

- Podstawy gotowania po indyjsku

- Soczewica po indyjsku i wariacje

- Różne kombinacje warzyw po indyjsku

- Kombinacje indyjskie na słodko-ostro

- Sekrety dobrego ryżu

- Dodatki w kuchni indyjskiej

- Co i gdzie kupować?

- Czas na pytania i wymianę inspiracji

 

 

Warsztat “jak zarządzać kuchnią i przyrządzać coś z niczego (roślinnie)”

 

Jak być leniem nie rezygnując jednocześnie z pysznego zdrowego jedzenia. Jak chodzić na zakupy tylko wtedy kiedy Ci się chce lub masz po drodze. Jak mieć pewność, że niezależnie od sytuacji - nawet skrajnych - nadal masz duży wybór “co zjeść?” - smacznie i szybko. Jak zminimalizować czas spędzony na zakupach i w kuchni, a zmaksymalizować przyjemność gotowania i jeść pyszne zdrowe jedzenie. Jeśli wydaje Ci się to zbyt piękne, żeby było prawdziwe - przychodź. ;)

 

W programie:

 - Jak obserwować swoje nawyki i “smaki”

- Prosta analiza produktów w kuchni i co zawsze warto mieć

- Zakupy - szybciej, łatwiej, smaczniej, taniej

- “Magiczne przepisy” - łatwe i pyszne dania z produktów, które zawsze są w kuchni

- Więcej “magicznych przepisów”

- Łatwe i pyszne dania z tego co “akurat zostało”

- Eksperymentowanie w kuchni - jak mieć większą pewność siebie

- Czas na pytania i wymianę inspiracji

 

To miejsce, w którym zbieramy wszystkie pomysły dotyczące funkcjonalności Zwyczajnego, hipotez rozwojowych, naszego procesu nauki, akcji promocyjnych, angażowania społeczności czy dalszych planów. Bardzo przydatne biorąc pod uwagę jak wielu ludzi jest nam życzliwych dając nam swoje informacje zwrotne i pomysły.

To również miejsce, gdzie pojawiają się regularne aktualizacje o tym co słychać w Zwyczajnym jako startupie.

 

Taki Zwyczajny od kuchni.

 

Uczestniczenie w Forum to możliwość aktywnego wpływania na kierunek rozwoju Zwyczajnego, poznania bliskiej społeczności i bycia zawsze na bieżąco.

 

Po udanej kampanii (miejmy nadzieję) będzie czas na wielką imprezę. Mamy parę opcji w zanadrzu w zależności od liczby osób. 

 

Naszym ulubionym miejscem jest Turkusowy Domek w Warszawie. Magiczne miejsce z magicznymi ludźmi. Kto był to wie, a kto nie był - obiecujemy, że będziecie pod wielkim wrażeniem.

 

Czeka nas oczywiście pyszne jedzenie, dobra muzyka, możliwość poznania innych wspaniałych ludzi no i oczywiście wielkie świętowanie naszego wspólnego sukcesu! :)

 

Rozważamy również więcej mniejszych imprez w większych miastach w Polsce - Trójmieście, Wrocławiu, Krakowie, Poznaniu i Łodzi. Jeśli będziemy mieć dużą społeczność w innym mieście to z chęcią tam również zrobimy imprezę!