Miło Cię widzieć!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Brisman Crew

Brisman Crew

Poznań

KIM JESTEŚMY
O ludziach przygotowujących kawę mówi się "bariści", o nas zaś, jako kategorii specyficznej, "Brismani".
Nasz kawowy bar Brisman został założony w 2012 roku przez Mateusza Gacę (dla ekipy "ojciec Mateusz") i Agnieszkę Rojewską (późniejszą Mistrzynię Świata Baristów).
Gaca w biznesie siedzi od 15 lat. Jest jedną z pierwszych osób, która przyczyniła się do rozwoju segmentu kawy speciality w Polsce. To znana i barwna osobowość w baristycznym światku, o ogromnej wiedzy i niepowtarzalnej charyzmie. Prowadzi przebojowy kanał na Youtube - "Gaca Kawiarnista".
W Brismanie jest nas 8.

Napisz wiadomość do Projektodawcy

30201 PLN z 65000 PLN

204 Wspierający

Zakończony Cel nie został osiągnięty

46%

Model finansowania: "wszystko albo nic". Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 26.05.2020.

Książka - Brisman "nie tylko o kawie"

O projekcie

JAKI JEST NASZ CEL

 

Z powodu obecnej sytuacji, nasza bombowa kawiarnia Brisman pozostaje zamknięta.

JEDNAK MY SIĘ NIE DAJEMY! Zamiast nic nie robienia i załamywania rąk, postanowiliśmy

NAPISAĆ KSIĄŻKĘ.

 

My, Brismani, grupa aktualnie pozbawionych pracy baristów, mamy zamiar wspólnie stworzyć jedyne w swoim rodzaju, kawowo-literackie dzieło! O historii naszej kultowej kawiarni, o budowanej przez lata rozbrykanej atmosferze i o parzeniu kawy z perspektywy 8 specjalistów.

 

 

Pomysł, chęć i kłopoty już mamy, teraz czas poprosić was o pomoc w realizacji tego nietuzinkowego planu.

 

Wydanie książki to koszt, którego nie jesteśmy w stanie udźwignąć.

Szczególnie teraz, gdy brak nam jakiegokolwiek dochodu przez pojawienie się koronawirusa w Polsce.

 

Nie chcemy siedzieć bezczynnie! W naszym poradniku, tak jak i w kawiarni, profesjonalizm i dowcipkowanie idą ze sobą w parze. Książka pomoże wam odnaleźć się w baristycznej przygodzie, ale i rozbawił was do kości.

 

 

 

 

KIM JESTEŚMY

 

O ludziach przygotowujących kawę mówi się "bariści". O nas zaś, jako kategorii specyficznej - "BRISMANI".

 

Nasz kawowy bar Brisman został założony w 2012 roku przez Mateusza Gacę (dla ekipy "ojciec Mateusz") i Agnieszkę Rojewską (późniejszą Mistrzynię Świata Baristów).

 

Gaca w biznesie siedzi od 15 lat. Jest jedną z pierwszych osób, które przyczyniły się do rozwoju segmentu kawy speciality w Polsce. To znana i barwna osobowość w baristycznym światku, o ogromnej wiedzy i niepowtarzalnej charyzmie. Prowadzi przebojowy kanał na YouTube:

"Gaca Kawiarnista".

 

 

 

Nasze działania jako kawiarni, opierają się przede wszystkim na robieniu kawy. Jednak my, czyli zespół mozaikowatych osobowości, pilnie zasuwamy również na innych branżowych płaszczyznach.

 

Wygrane i wyróżnienia w kawowych mistrzostwach oraz niezależne występy są na to niezbitymi dowodami.

 

2011 r. - Vice Mistrz Polski Latte Art

2013 r. - Vice Mistrz Polski Barista

2014 r. - Mistrz Polski Barista

2015 r. - Mistrz Polski Barista

2016 r. - Mistrz Polski Cup Tasters

2017 r. - Vice Mistrz Polski Cup Tasters

 

 

 

 

NASZ PROJEKT

 

Zbieramy na wydanie książki "BRISMAN - nie tylko o kawie".

 

Będzie to poradnik o parzeniu kawy i pracy w kawiarni, jak i zbiór opowieści i anegdot z barowego życia.

 

Znamy się na rzeczy - Brisman to jedna z najpopularniejszych kawiarni w Polsce.

 

Jak przygotować dobrą kawę?

Jak stworzyć niepowtarzalną atmosferę?

Jak kochać swoją pracę?

 

My to wiemy i tą wiedzą chcemy się z wami podzielić w książce, będącej dziełem zarówno naszym jak i waszym. 

 

 

 

DLACZEGO PISZEMY KSIĄŻKĘ

Rozprzestrzenianie się wirusa wymusiło zamknięcie drzwi na wielu lokalach gastronomicznych, w tym na naszym. Nie chcemy i nie możemy ryzykować zdrowiem i życie.
Ale też nie chcemy i nie możemy marnować czasu.

 

Pomysł na książkę pojawił się w naszych głowach już wcześniej, jednak do tej pory nie doczekał się realizacji. Stwierdziliśmy więc, że jak nie teraz, to kiedy?

 

Aktualnie już piszemy teksty, rysujemy obrazki, tworzymy grafiki, aby jak najlepiej zrealizować plan.

 

To dla nas wyzwanie, które postanowiliśmy podjąć i wygrać dzięki waszej pomocy.

 

 

 

 

BUDŻET - JAK TO WIDZIMY

 

Na realizację naszego celu potrzebujemy 65 000 złotych.

 

  • 25 000 zł to koszt wydania 1000 książek - naszego nadrzędnego celu, nad którym będziemy pracować w ciągu następnych miesięcy.
  • 17 000 zł to koszt pracy netto w ciągu jednego miesiąca działania kawiarni, czyli to, za co żyjemy.
  • 34 000 zł to koszt pracy za dwa miesiące - zakładamy, że do kawiarni wrócimy pod koniec maja.
  • Resztę kwoty stanowią koszta założenia crowdfundingowej akcji.

 

TAK NAS LUBIĄ

 

"Baaardzo nieszablonowe miejsce. Dla mnie to duchowe serce Jeżyc. Tu spróbowalam swojej pierwszej kawy kilka lat toemu i do tego miejsca wracam. Nie wiem, co tu się dzieje z wystrojem - zastanawia mnie, ile w tym artystycznego nieładu, a ile faktycznego chaosu. Oni wiedza o kawie naprawdę dużo. To bogowie i boginie kawy."

 

"Przemiła obsługa, służąca dobrą radą przy wyborze kawy. Wysoki profesjonalizm obsługi, a przy tym jest mega miło i przyjemnie. Jeśli nie lubisz sztywnej atmosfery i chcesz wraz ze znajomymi napić się świetnej kawy w dobrym miejscu, to zdecydowanie miejsce warte uwagi!"

 

"Ciężki kac. 11 rano. Nie ogarniam jak się nazywam, gdzie jestem, a już na pewno, czego chcę. Pan dał mi kawy do spróbowania, cierpliwie poczekał, aż mózg przetrawi i pokazal rozmmiary kubków, żeby mi się łatwiej decydowało. :) Mają LEGO w ścianach (!). Wygodzne fotele, super atmosferę. Gdyby nie kac to pomęczyłbym Pana baristę, bo wydaje się być ciekawym człowiekiem."

 

"Jeśli Deadpool, Darth Vader i Lobo spotkaliby się kiedyś na kawie, to tylko w Brismanach. A potem wspólnie założyliby hodowlę alpak-szczeniaczków."

 

"Prawdziwi zapaleńcy kawowi, potrafią zrobić świetną kawę i porozmawiać przy tym z człowiekiem. Zawsze chętnie do nich wracam."

 

"Najlepsza. Kawa. W. Poznaniu. Poza tym, lubię ekipę Brismana. Wiem, że kochają węgorze i Beatę Kozidrak. Niech moc będzie z Wami, Brismani!"

 

"Takiego podejścia do klienta to ja dawno nie spotkałem! Ludzie tam pracujący to pasjonaci tego, co robią, wchodzisz i czujesz klimat. Nie jestem kawoszem, a ich kawa to petarda ;) i dobre ciasto! Polecam serdecznie, na pewno tam wrócę."

 

“Kochani! Dziękuję za codzienną pyszną kawę, przemiłe konwersacje, pyszną kawę, niewyobrażalnie dobre ciasteczka, pyszną kawę, za gluten i brak glutenu, za pyszną kawę, za radość, słońce i tęczę, i za pyszną kawę”

 

"Pierwsza wizyta w stacjonarnym Brismanie i od razu dwa dni pod rząd, żeby spróbować wszystkiego. Drodzy, kawę i atmosferę robicie najlepszą w tej części Europy! Daję 10 okejek!"

 

"Nie mogę przestać tam chodzić. Głupio mi już dzień w dzień zamawiać pyszną Brazylię. Inne też, wiadomo, sztosik, lecz to własnie Rio Kawaneiro skradło mi serce. Wspaniała obsluga jakby co."

 

"Super zakręcone kawosze!!! Pomogą, doradzą, powiedzą coś miłego i naleją, co trzeba!"

Model finansowania: "wszystko albo nic"

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 26.05.2020 22:10