Dołącz do naszej społeczności!

O projektodawcy

Paweł Bartnik

Paweł Bartnik

Płock

urodzony w 1984 roku w Płocku. Z wykształcenia kulturoznawca. Z zawodu muzyk i sound designer.

www.centrala.pro

Napisz wiadomość do Projektodawcy

66 Wspierający

63% Postęp

4750 PLN z 7500 PLN

Zakończony Cel nie został osiągnięty

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania (model "wszystko albo nic") do 27.06.2013 00:12

kIRk - nowa EPka

O projekcie

Idea - fakty, ludzie, pieniądze

Chcemy wytłoczyć 250 sztuk czarnego winyla ubranego w świetną okładkę. Na płycie znajdą się cztery utwory kIRka oraz dwa remiksy od Teielte oraz Napszykłat. Żeby to przedsięwzięcie się udało potrzebna jest nam Wasza pomoc. Wspierając wydanie płyty możecie stać się jej przyszłym posiadaczem. Przewidzieliśmy także inne rozwiązania - dla tych, którzy mają ochotę wrzucić "do puszki" piątaka, i dla tych, którzy chcą zainwestować w swoją edukacją dźwiękową.

Wasze pieniądze w całości zostaną przeznaczone na wytłoczenie płyt oraz na wydrukowanie okładek. Nagrania w studio, miks oraz mastering nagrań bierzemy na siebie. Jeśli Wasze wsparcie przekroczy 100% kwoty, zainwestujemy nadwyżkę w zwiększenie nakładu. It's all about music!

Oto drobna zapowiedź całości. Są to dopiero podstawy struktur, które rozwiniemy w trakcie wspólnej sesji nagraniowej:

 

kIRk

kIRk to zespół poszukujący nowych form wyrazu na styku muzyki elektronicznej oraz akustycznej. Grupę tworzy trzech muzyków: Paweł Bartnik (elektronika), Olgierd Dokalski (trąbka) i Filip Kalinowski (gramofon). Każdy z nich wyrastał na innych brzmieniach, zatem każdy podchodzi do dźwięku nieco inaczej. Płaszczyzną porozumienia jest dla nich improwizacja, która pozwala wyjść daleko poza ograniczenia gatunkowe. Tu prym wiedzie intuicja i umiejętność prowadzenia dialogu. Owocem jest muzyka pełna organicznej dramaturgii, nieskażona oczywistością.

Progresywne myślenie i rewolucyjne podejście międzymiastowego składu doceniła matka chrzestna nowych brzmień Mary Anne Hobbs, gigant brytyjskiej „techniki” Si Begg, właściciel legendarnego klubu Tresor i włodarze takich festiwali jak OFF, Open'er czy Satta Outside.

https://soundcloud.com/kirkkirk

https://www.facebook.com/kirkband

Dyskografia

2004 - Hitch Hike Fukerzzz - Tight And Tasty EP (Neue Heimat)
2005 - Droga na Ostrołękę - The Fourth Paper EP (Noodles Institute of Technology)
2006 - Pitchy Pitch - The Knights of the Wrong Table EP (Coin Operated)
2007 - Na ramię Broń - Feel the Beast: Zadovolennya (Ghettofuck)
2007 - Jetlag & Trinitus Totally RekIRked - Jetlag & Trinitus Reworks 4 EP (Noodles Ins.)
2007 - Karton + - Feel the Beast: Strah (Ghettofuck)
2009 - About Simple Things EP (16 Wersów)
2011 - Msza Święta w Brąswałdzie (InnerGuN)
2012 - Pył (Memories of a Ghost)
2013 - Zła Krew (InnerGuN)

 


About Simple Things EP (ściągnij za free)

Msza Święta w Brąswałdzie

 

Zła Krew

 

 


Znamienici goście, czyli kto będzie remiksował

Teielte

Producent, pod koniec lat 90-tych stawiał pierwsze kroki w tworzeniu muzyki kolaborując ze składami z lokalnej sceny hip-hopowej. Fascynacja turntablism'em, produkcjami Dj Shadowa, Portishead, Dj Krusha, Kid Koali, Dj Cama, Ninja Tune czy Mo’Wax skierowała go na tory instrumentalnego hip-hopu.

Początkowo wierny temu gatunkowi, zaczął eksperymentować z najróżniejszymi nowymi brzmieniami zgłębiając tajniki produkcji. Oficjalnie zadebiutował w 2010 roku płytą Homeworkz otwierając katalog wydawniczy wytwórni U Know Me Rec.

Zabawa samplami przyprawionymi połamanym beatem tworzy charakterystyczny styl jego produkcji, ale dopiero na żywo Teielte przy pomocy samplera zabiera słuchacza do swojego mrocznego i tajemniczego świata.
Dyskografia:

''Homeworkz'' (CDr, U Know Me Records), 2010
''Selcouth'' (MP3, U Know Me Records), 2011
''Wooden Love EP'' (12'', U Know Me Records), 2012
''Crystalline EP'' (12", U Know Me Records), 2013

 

 

Napszykłat

Zespół Napszykłat powstał na przełomie 95/96 roku w Poznaniu. Grupa proponuje słuchaczom muzykę eksperymentalną na pograniczu elektroniki i akustyki. Modern hip-hop wypełniony gamą alternatywnych dźwięków i przeniesiony na nieznane wcześniej obszary. Znaleźć tu można żywą energię, zakurzone brzmienie i podszyte absurdem, niebanalne teksty.

Ważny okaz na polskim bazarze dźwięku. Nieczesane, swawolne i bezkompromisowe granie, gdzie puls i chropowata tekstura dźwięku spotykają się z głosem Piernikowskiego, który jest autorem tekstów.