O projekcie
Aby poznać i pokochać przyrodę nie wystarczy jedynie pobieżna obserwacja. Świat natury kryje w sobie nieprzebrane tajemnice. Serial „Trzecie Królestwo” to prawdziwa gratka dla każdego, komu ich poznawanie jest bliskie. To też porcja wiedzy dla niedowiarków, którym wydaje się, że o świecie natury wiedzą już wszystko, a przynajmniej tyle, ile im do szczęśliwego życia potrzeba.
Otóż, jesteście w głębokim błędzie Kochani, a my postaramy się Wam to udowodnić!
Zbieramy fundusze na realizację zdjęć do pierwszych trzech odcinków filmu. Mamy już przygotowany dla nich scenariusz, jak również bardzo konkretny pomysł na kontynuację całej serii. Jest też ekipa filmowa, która zapalona tematem zadeklarowała współpracę przy tym przedsięwzięciu. Są też z nami grzybiarze i naukowcy zapaleńcy, którzy poświęcą swój cenny czas i oddadzą gromadzone skrzętnie od lat pokłady wiedzy, by uchylić rąbka tajemnicy o świecie wciąż tak bardzo tajemniczym.
W naszym filmie przyrodniczo-edukacyjnym:
- obalamy stereotypy
- przekazujemy tajemną wiedzę przodków
- ostrzegamy
- zaciekawiamy
- inspirujemy
O czym chcemy opowiedzieć?
Serial wprowadza w zadziwiający świat grzybów - trucizn, leków i przysmaków, niszczycieli i sprzymierzeńców człowieka. Jest opowieścią o niezwykłych właściwościach, niespotykanych formach, miejscach bytowania i związkach grzybów z roślinami, zwierzętami. Pierwsze trzy odcinki to wprowadzenie do królestwa, zaintrygowanie tematem. Kolejne planowane filmy opisywać będą szczegółowo wybrane wątki:
- grzyby – obiekty pożądania (trufle, prawdziwki, matsutake, muchomor cesarski)
- grzyby leczą (goryczak żółciowy, czaga, shiitake, lakownica lśniąca, penicillinum);
- drożdże w służbie człowieka (chleb, piwo, kefir, wino);
- grzyby niszczące – domy, sprzęty, zabytki, drzewa;
- grzyby chorobotwórcze
- grzyby pod mikroskopem
- podobieństwa i różnice (jak odróżnić najpopularniejsze gatunki dzikich grzybów)
- pieczarka niejedno ma imię (gatunki, uprawa i dzikie okazy)
- trucizny w grzybach
- wierzenia i legendy
- niezwykłe gatunki, nadzwyczajne okazy
- mikoryza czyli mezalianse w grzybowej rodzinie
- grzyby na służbie (walczące ze śmieciami)
Nasz serial „Trzecie Królestwo” dostarczy unikalnej wiedzy, rozrywki i niezapomnianych wrażeń. Będzie dostępny w Internecie oraz na płytach DVD.
***
Oto fragment serialowej opowieści, którą uraczymy widzów pierwszej serii „Trzeciego Królestwa”:
„Gromadzoną przez stulecia wiedzę na temat grzybów przechowywali i utrwalali mnisi. Przez wieki interesowano się głównie grzybami jadalnymi, których w Europie występuje zaledwie 300 gatunków. Nasi przodkowie dawno docenili smak kurek, prawdziwków czy kani. Przez wieki jednak pogubiliśmy przekazywana z ust do ust wiedzę o grzybach. Wraz z zielarkami, znachorami, wiejskimi babkami wyginęła znajomość nazw i właściwości różnych gatunków grzybów. Obecnie na grzybach w Europie najlepiej znają sie Słowianie. Do dziś najwięcej wiedzy na ten temat przekazują sobie Polacy. Należymy do narodów, który umie i lubi zbierać grzyby. Wiedza nasza jednak cały czas wymaga ujednolicenia, choćby same nazwy grzybów. Podgrzybek brunatny zwany bywa często czarnym łepkiem lub siniakiem, płachetka kołpakowata to często niemka, turką lub chuchółka, koźlarz zwany także kozakiem, stojakiem, koźlarkiem – właściwie każdy zbierany w Polsce grzyb ma swoje regionalne pseudonimy. Nie trudno się w tej mnogości nazw pogubić. Na zachodzie Europy taka wiedza praktycznie nie przetrwała. Chociaż tam amatorów potraw grzybów nie brakuje, nad apetytem dominuje strach przed zatruciem.
Podczas gdy smakosze poszukiwali grzybów jadalnych, alchemicy, adepci czarnej magii i wszelkiej maści „czarownice” zbierali grzyby trujące, które szczególną sławę zdobyły w średniowieczu. Wyciąg z muchomorów i salamandry wchodził np. w skład czarodziejskich eliksirów. Spośród gatunków występujących w Europie za śmiertelnie niebezpieczne uznaje się ok. 10, ale wiele innych też może wywołać ciężkie zatrucie. Nie pomaga gotowanie, suszenie czy zamrażanie – toksyny pozostają nadal groźne. Oprócz muchomorów ponurą sławą okryły się też np. strzępiaki ceglaste czy najsilniej trujące grzyby europejskich lasów – muchomory sromotnikowe. Niektóre grzyby, np. czernidłak, są jadalne pod warunkiem, że nie popije się ich alkoholem. Ale nawet abstynenci powinni jeść tylko młode egzemplarze tego grzyba. Zwłaszcza, że pierwsze objawy zatrucia występują zwykle po 8–10 godzinach. A wtedy liczy się już każda minuta”.
Zapraszamy do wsparcia projektu!
Partnerzy projektu: