Pytanie do Pawła
Dodano 01.12.2014, godz. 13:06Pytanie do Pawła:
Jesteś twórcą gospodarstwa ekologicznego, producentem zdrowej żywności. Kiedy i jak to się zaczęło? Co uprawiasz w swoim gospodarstwie? Jakimi metodami? Hodujesz zwierzęta? Jakie?
Odpowiedź:
Moje zainteresowania rolnictwem ekologicznym rozpoczęły się w szkole średniej, ogrodniczej. Po jej ukończeniu odbyłem roczną praktykę i kilka kursów na gospodarstwie biodynamicznym w Niemczech. W 1990 roku przejąłem od ojca 6 hektarowe gospodarstwo, prowadzone metodami tradycyjnymi. Wprowadziłem biologiczne sposoby uprawy i zmieniłem profil na bardziej warzywny. Założyłem też sad. Oprócz warzyw i owoców uprawialiśmy zboża, ziemniaki, trochę ziół. Większość prac nadal wykonywałem koniem. Obecnie gospodarstwo liczy 2 ha i konia zastąpił niewielki traktor. Eksperymentujemy też z innymi metodami uprawy, jak np. permakultura. Staramy się stworzyć takie warunki w ekosystemie, by mógł się on sam wspierać, bez znacznej ingerencji z zewnątrz. Do użyźniania ziemi stosujemy obornik, kompost, nawozy zielone i gnojówki roślinne. W chwili obecnej nasz inwentarz żywy stanowią 2 kozy i kilka kur.