Miło Cię widzieć!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Andrzej z tradycyjnej suszarni

Andrzej z tradycyjnej suszarni

Kraków i Manasterz (Pogórze Dynowskie)

Wyższość dawnych odmian drzew owocowych, nad niskopiennymi odmianami przemysłowymi jest dla niego pewnością. Fascynacje tym, co tradycyjne zaprowadziły ich (bo wraz z żoną Joanną) do odtworzenia w pełni historycznego (z XVIII/XIX w.) procesu suszenia owoców. Zakochani w Pogórzu Dynowskim, w którym pragną tradycyjnie suszyć owoce, prowadzić Akademię Rzemiosła, działać w fundacji… po prostu żyć w zgodzie z Bogiem, ludźmi i przyrodą.
Bywa praktykującym farmaceutą i rolnikiem… Od 12 lat w pozarządowych inicjatywach: teologicznych, społecznych, ekologicznych, bo… warto dobro czynić.

Napisz wiadomość do Projektodawcy

24020 PLN z 19500 PLN

136 Wspierający

Udany! Cel osiągnięty

123%

Model finansowania: "wszystko albo nic". Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 04.02.2017.

Akademia Rzemiosła w Tradycyjnej Suszarni

O projekcie

Dziękujemy, to nasz wspólny sukces! :)

Wczoraj martwiliśmy się, że zostały 3 dni a licznik zatrzymał się na 72% i nie chciał drgnąć. Owszem małymi kwotami zbliżaliśmy się do 73%. A tu nagle jedna naprawdę hojna wpłata przeważyła szale zwycięstwa.
Wbrew temu wszystkiemu wierzyliśmy, że ten projekt… na pewno się uda. Tyle serca włożyliśmy w jego utworzenie, tyle życzliwości otrzymaliśmy od tak wielu osób, że to niewyobrażalne byłoby, gdyby Akademia Rzemiosła nie powstała.
Trudno nam tutaj słowami wyrazić wdzięczność. Bardzo serdecznie dziękujemy!
Jeśli jeszcze chcielibyście zaprosić znajomych do wsparcia Akademii Rzemiosła, to nadal jest to możliwe (do 4 lutego, godz. 18:00).
Już niewiele (ok. 800 zł) brakuje do drugiego progu 112%, czyli długi stół roboczy i dwie tablice edukacyjne są w naszym zasięgu :)
Kolejny próg to 136% (26.520 zł), to „strefa dumania” altanka przy studni do zajęć w plenerze.
Jest na co zbierać! Jeszcze wiele osób może mieć swój udział w naszym wspólnym sukcesie: utworzeniu Akademii Rzemiosła.

Dzień dobry / Dobry wieczór,

Wszystko co widzieliście i słyszeliście w filmie powyżej, to prawda. Zakochaliśmy się w Pogórzu Dynowskim, fascynują nas dawne odmiany drzew owocowych i tradycyjne metody przetwórstwa. Prawdą jest i to, że marzyliśmy o odtworzeniu tradycyjnej suszarni owoców, zrekonstruowaniu specjalnego pieca z komorami do suszenia owoców.

Udało się, suszymy owoce na własne potrzeby, dla rodziny, znajomych… I jest zdrowo, smacznie, a w dodatku mocno tradycyjnie.

A to co chcemy zrobić teraz, to podzielić się z Wami tymi owocami dawnych odmian, które suszymy gorącym powietrzem w tradycyjnej suszarni owoców. Tak, chcemy suszyć owoce również dla Was, ale jest jeszcze coś… – i to jest absolutnie najważniejsze – chcemy podzielić się również samym miejscem, czyli tradycyjną suszarnią.

Razem z nami możecie nie tylko utworzyć małą manufakturę (dostosowując tradycyjną suszarnię do wymagań SANPEIDu). Możecie znacznie więcej - możecie wspólnie z nami utworzyć Akademię Rzemiosła w Tradycyjnej Suszarni. Miejsce, w którym w teorii i w praktyce będzie można nie tylko skosztować jak smakują tradycyjnie suszone owoce, ale także zakosztować rzemiosła tradycyjnego suszenia, uczestnicząc w spotkaniach otwartych i warsztatach tematycznych.

Chcemy dostosować budynek tradycyjnej suszarni i jej najbliższe otoczenie, aby utworzyć warunki do prowadzenia Akademii Rzemiosła, czyli miejsca, które będzie służyło do suszenia owoców, zwiedzenia, twórczego spędzania dnia, a może nawet zatrzymania się na dni parę. Wszystko ta, aby zobaczyć, dotknąć i skosztować (również w znaczeniu: doświadczyć, przeżyć) jak to, co "drzewiej" bywało nadal jest fascynujące, smaczne i zdrowe!

Dzięki temu uruchomimy małą manufakturę (suszone owoce – specjalnie dla Was). Możliwe będzie terminowanie w tradycyjnej suszarni (spotkania otwarte, zajęcia, warsztaty i inne fascynujące spotkania – specjalnie dla Was).

Odtworzyliśmy tradycyjną suszarnię: dwukondygnacyjny budyneczek (ok. 25 m kw.), który nawiązuje do miejscowej architektury. Część naziemna (właściwa) budynku wymurowana została z cegły tzw. historycznej (pochodzącej z rozbiórki zabudowań z początku XX w.). W części tej zlokalizowany został piec – serce suszarni.

Największym wyzwaniem było odtworzenie specjalnej konstrukcji historycznego pieca suszarnianego (układ kanałów spalinowych z niezależnym rozprowadzeniem gorącego powietrza) oraz konstrukcji komór do suszenia owoców (słupki z ruchomymi szczeblami umożliwiającymi łatwą obsługę „darów” – sit do suszenia owoców). Nieocenioną pomoc  w budowę pieca wniósł ostatni "ze starych, dobrych zdunów" z najbliższej okolicy. (Panie Bolesławie - gorąco dziękujemy!).

 

 

Dodatkowo wykonaliśmy już instalację elektryczną i wod.-kan. Wywierciliśmy studnię,  zamontowaliśmy (tymczasowy) szczelny zbiornik na szambo, który ma być w przyszłości jednym z elementów hydroponicznej oczyszczalni ścieków.

Ściany i posadzkę przyziemia wyłożyliśmy płytkami. Pomieszczenie jest już wstępnie przygotowane do „brudnej” obróbki owoców (mycia, obierania/drelowana, krojenia owoców).

 

 

A całkiem niedawno wraz z pomocnikiem na zdjęciu poniżej :) udało się ułożyć i obsadzić sadzonkami dolną część ziołowego skalniaka. (Wspominamy o skalnym zielniku w kontekście jednej z nagród).

 

 

 

Dla rozpoczęcia działalności Akademii Rzemiosła niezbędne jest przeprowadzenie wielu prac:

1. Przyziemie tradycyjnej suszarni wymaga:

  • wyodrębnienia małej łazieneczki (z toaletą, umywalką i kabiną natryskową),
  • wyposażenia pomieszczenia w przyziemiu w meble (głębokie umywalki/wanny do owoców oraz stół z ociekaczem) i drobny sprzęt ułatwiający prace przy „obróbce brudnej” owoców.

2. Pomiędzy kondygnacjami należy dobudować schody łączące przyziemie z parterową kondygnacją budynku (tą z piecem). Na razie w tym miejscu jest ziemna skarpa.

 

3. Pomieszczenie z piecem (na parterze) wymaga wykonania schodów na poddasze, aby bezpieczniej niż po drabinie można byłoby przemieścić się „na spoczynek w suszarnianych warunkach”.

 

4. Poddasze wymaga wymiany desek (deskowanie pełne bez szczelin na łączeniach, żeby nie prószyło się na tych, co poniżej).

 

5. Niewielki placyk (ok. 25 m kw.) przed suszarnią wymaga utwardzenia, bowiem tradycyjna suszarnia to ekstremalnie mały budynek. Gliniane podłoże w dni deszczowe przysparza rozlicznych atrakcji, ale my wolelibyśmy skoncentrować się na suszeniu owoców i realizacji zajęć.

 

Dodatkowo w pobliżu suszarni Akademia potrzebuje dwóch tablic edukacyjnych w temacie „tradycyjnych sadów” i „ich uskrzydlonych sprzymierzeńców”. Przydałaby się również strefa dumania… altanka przy studni, wykorzystywana jako miejsce wypoczynku lub realizacji części warsztatów w plenerze…

 

 

Wiemy już z etapu budowy (pewnie będzie tak i tym razem), że koszty okażą się większe, niż planujemy, ale bazując na rozpoznaniu cen towarów i usług wśród lokalnych wykonawców, wygląda to tak:

 

100% - za 19.500 zł wykonamy m.in.:

 1. W przyziemiu budynku: wyodrębnimy część „higieniczno-sanitarną”, wstawimy narożną kabinę natryskową i pozostały biały montaż. Doposażymy suszarnię w meble specjalistyczne (umywalkę i wannę/basen gastronomiczny) oraz drobny sprzęt (naczynia, obieraczki, noże, itp.) do prowadzenia warsztatów.

 2. Na parterze budynku: wstawimy schody na poddasze i wykonamy pełne deskowanie podłogi poddasza.

 3. Na zewnątrz: wykonamy schody (prace ziemne, zbrojenie, beton, płytkowanie/kamień), w zabudowie pomiędzy przyziemiem a częścią zasadniczą wraz z ich zabudową (klatka schodowa), zlecimy obróbki dekarskie i orynnowanie. Utwardzimy plac przed suszarnią, dobudujemy murek wyodrębniający przestrzeń do zajęć na zewnątrz.

W opisie prac pomięliśmy rozliczne drobiazgi. Przedstawiamy katalog absolutnego minimum, bez którego „Akademia Rzemiosła” nie wystartuje.

Suszarnia to ekstremalnie mały budynek i całe jego wyposażenie meblowo-sprzętowe wymaga specjalnego, indywidualnego zamówienia i wykonania. Dodatkowo realizacja tych prac umożliwi spełnienie wszystkich wymagań SANEPIDu, aby móc wytwarzać suszone owoce nie tylko na potrzeby własne.

 

112% - za 21.840 zł i nieco więcej wszystko to, co powyżej oraz dodatkowo: doposażymy suszarnię w długi stół roboczy z „ociekaczem”, a na zewnątrz, na utwardzonym placyku: zamontujemy stół i ławy, a także wykonamy dwie tablice edukacyjne.

 

136% - za 26.520 zł i nieco więcej wszystko to, co powyżej oraz dodatkowo: powstanie „strefa dumania”, czyli altanka (ta planowana przy studni) z ceglanym paleniskiem grillowym.

Będzie to dodatkowe ok. 10 m kw. miejsca na wytchnienie, spotkania w podgrupach i miejsce na odpoczynek pod dachem. Latem… wyposażymy altanę w moskitierę… i niech nocne rozmowy trwają i do białego rana.

Wspierając powstanie Akademii Rzemiosła sprawiasz, że będziemy mogli suszyć owoce dla Ciebie i innych miłośników zdrowego jedzenia oraz prowadzić warte Twej obecności warsztaty z tradycyjnego suszenia owoców, przydomowych sadów, pożytecznych owadów… i kto wie, co jeszcze :)

 

Dzięki Twojemu wsparciu:

  • ożyje tradycyjna suszarnia jako miejsce otwarte dla miłośników zdrowego jedzenia, pasjonatów tradycyjnego suszenia i hobbystów dawnych odmian,
  • odtworzymy (niemal już zapomniane) rzemiosło tradycyjnego suszenia owoców wraz z możliwością jego terminowania (dla gości, takich ja Ty),
  • poznamy się lepiej i będziemy razem działać na rzecz upowszechniania dawnych odmian drzew owocowych oraz zachowania/przywracania tradycyjnych sadów,
  • powstanie miejsce spotkań do wymiany myśli, pragnień i działań na rzecz ducha tradycji, kultury materialnej i dziedzictwa przyrody.

Fundując sobie nagrodę współtworzysz Akademię Rzemiosła – miejsca przyjaznego dla Ciebie i Twoich bliskich oraz pasjonatów zdrowego stylu, tradycyjnego suszenia i dawnych odmian drzew owocowych. Twoje wsparcie umożliwi otworzenie suszarni dla twórczej aktywności (dla jednych) lub błogiego odpoczynku (dla drugich), a może jednego i drugiego… (w zależności od potrzeb gości).  

 

Ciepły piec czekać będzie na tych, co w przyjaźni z sobą samym, drugim człowiekiem i przyrodą chcą doświadczyć tradycyjnego suszenia owoców. Żyjąc w zgodzie z przyrodą, piec opalamy drewnem (zwykle olchowym i wierzbowym) nadwyżki ciepła pozwalają na podgrzanie bieżącej wody. Wodą oszczędnie gospodarujemy, choć mamy jej dostatek z własnej studni wierconej. Planujemy też montaż pojemników na deszczówkę, budowę hydroponicznej (wodno-korzennej) oczyszczalni (tymczasem jest szczelny zbiornik na szambo), ale to już temat… na zupełnie inny projekt.

 

Przede wszystkim każdą osobę, która zechce wesprzeć powstanie Akademii Rzemiosła obdarzamy wdzięcznością płynącą prosto z naszych serc... Oprócz wdzięczności, rzecz jasna przygotowaliśmy nagrody. Nagrody otrzymacie, jeśli tylko projekt zakończy się powodzeniem, ale inaczej być nie może :)

Tablica z przykładowymi nagrodami:

Wybrane nagrody "w zbliżeniu":

 

Kilka(dziesiąt) słów organizacyjnych w sprawie przekazywania nagród:

Nagrody nie wymagające wysyłki pocztą tradycyjną powinniście otrzymać zaraz po zakończeniu projektu.

Chyba, że spotka nas klęska urodzaju... :) i bardzo wielu Miłośników, Pasjonatów, Czeladników, Mistrzów i Sponsorów pomoże w powstaniu Akademii Rzemiosła, wówczas prosić będziemy o nieco więcej cierpliwości w oczekiwaniu na nagrodę.

Na nagrody wytwarzane w Akademii Rzemiosła (np. krążki suszonych jabłek) możliwe, że będzie trzeba trochę dłużej poczekać (tj. na zakończenie prac remontowych i powstanie Akademii). Zapasy z bieżącego roku są ograniczone, ale cierpliwość zostanie dodatkowo wynagrodzona :) 

Nagrody materiałowe (koszulkowi, torby) oraz domek dla owadów (prototyp już mamy) są wizualizacjami, dlatego mogą się różnić od tych wytworzonych - miejmy nadzieję na korzyść, tych prawdziwych :)

Nagrody będące odwiedzinami, warsztatami i innymi formami aktywności w tradycyjnej suszarni będą możliwe do odebrania po utworzeniu Akademii Rzemiosła (po zakończeniu prac remontowych).

Uwaga, uwaga! Jeszcze ważna informacja w sprawie nagród wysyłanych pocztą tradycyjną. Sugerowana wpłata za nagrodę zawiera koszt jej dostarczenia (np. Pocztą Polską) na terenie naszego kraju. W przypadku konieczności wysłania nagrody do innych krajów w UE lub poza nią albo do USA - prosimy doszacujcie koszt przesyłki :) Nagród zawierających suszone owoce, zioła - nie wysyłamy do krajów spoza UE. Przepraszamy.

Joanna Janik-Łopata i Andrzej Łopata -  od 2011 r. zajmujemy się tematem tradycyjnego suszenia owoców. W 2013 r. zgłębiając wiedzę i gromadząc dokumentacje na ten temat już wiedzieliśmy, że chcemy odtworzyć historyczny proces suszenia owoców. Szukaliśmy możliwości i udało się z "Małych projektów" (PROW 2007-2013) uzyskać jakieś niewielkie dofinansowanie do odtworzenia tradycyjnej suszarni owoców. Ponieważ zakochaliśmy się w Pogórzu Dynowskim - nie mogło być inaczej, tutaj powstał budynek suszarni. Początkowo myśleliśmy, że to będzie wyłącznie atrakcja agroturystyczna, ale… tradycyjnie suszone owoce zasmakowały również naszym przeróżnym znajomym. Wielu z nich motywowało nas (i nieustanie motywuje) do tego, żeby połączyć pomysł uczestniczenia w suszeniu z manufakturą. To dzięki Wam, Kochani wpadliśmy na pomysł Akademii Rzemiosła. Dziękujemy i prosimy o dobre słowo wśród Waszych bliskich i dalszych znajomych oraz znajomych tychże znajomych - licząc wszak na wsparcie tego projektu.

O naszej pasji, wykształceniu i umiejętnościach już wiecie z tego, co powyżej napisaliśmy lub powiedzieliśmy w filmiku. Cóż dodać? Rodzinnie: jesteśmy szczęśliwymi rodzicami dwóch chłopców. Społecznie: jakiś czas temu powołaliśmy fundację, której działalność łączy się z naszymi zamiłowaniami do tradycji, zdrowia, ekologii i etnoturystyki. Liczymy, że Akademia Rzemiosła pomoże w jej uaktywnieniu (na razie działa od projektu do projektu, od dotacji do dotacji).

Niezwykłe jest to, że są osoby, wspólnoty, firmy  i miejsca, którym wystarczyło wspomnieć o zbiórce na rzecz utworzenia Akademii Rzemiosła:

 

Gorące podziękowania dla TRÓJKI - Programu Trzeciego Polskiego Radia za zainteresowanie Akademią Rzemiosła i jej medialne wsparcie.

Dziękujemy Pani Katarzynie Pruchnickiej za stworzenie niezwykłego nastroju podczas opowieści o Akademii Rzemiosła, której fragmenty zagościły w Trójcę - rankiem (między godz. 8:00 a 9:00) w sobotę, 14 stycznia.

***

 

Gorące podziękowania dla Radia DOXA nadającego głównie w woj. opolskim oraz w Internecie: http://doxa.fm/odtwarzacz/ za wsparcie medialne Akademii Rzemiosła.

Dziękujemy Pani Dominice Gorgosz za miłe spotkanie i rozmowę, której owocem jest klika wywiadów emitowanych: 10 stycznia (godz. 9:00-10:00) oraz codziennie w Ekofaktach od 16 do 20 stycznia (o godz. 12:15).

***

Gorące podziękowania dla Traditional Polish Style Sp. z o.o. za życzliwość i otwartość przejawiającą się we wsparciu Akademii Rzemiosła pełnymi nostalgii emaliowanymi naczyniami, które chce się mieć w tradycyjnej suszarni i w każdej domowej kuchni.

***

Gorące podziękowania dla Pana Marka Zaremby autora książki „Jaglany detoks” i bloga GotujZdrowo.com  oraz dietetyka prowadzącego Studio Kulinarne i doradztwo dietetyczne. Dziękujemy za informacyjne wsparcie Akademii Rzemiosła na profilu fb@Kulinare.pl - Akademia kulinarna blisko Ciebie

 

***

Bardzo serdecznie dziękujemy ks. proboszczowi Edwardowi Bogaczewiczowi za okazaną pomoc i za zamieszczenie informacji o naszym projekcie na stronie internetowej Rzymskokatolickiej Parafii pw. Ducha Świętego i NMP Matki Kościoła w Kędzierzynie-Koźlu. Z serca: "Bóg zapłać!".

Jak dobrze móc polegać na rodzimej wspólnocie parafialnej :)

 

Wsparcie innych firm oraz mediów - MILE WIDZIANE :)

Zapraszamy do współpracy - będziemy dodawać... na bieżąco.

Jeśli chcesz wspierać Akademię Rzemiosła - wybierz nagrodę lub napisz: akademia@tradycyjnasuszarnia.pl

 

Chętnie z każdym o tradycyjnym suszeniu owoców porozmawiamy... już w Akademii Rzemiosła :)

W sprawach ważnych dla projektu, pytaniach dotyczących nagród i wszelkich innych sprawach związanych z Akademią Rzemiosła - zapraszamy do kontaktu mailowego: akademia@tradycyjnasuszarnia.pl

Dobre słowa, takie wiecie... wspierające - mile widziane :)

Za każde wsparcie - z serca dziękujemy.

Jesteśmy również na fanpage'u TradycyjnaSuszarnia, gdzie zamieszczać będziemy wszystkie aktualności naszej akcji/projektu.

Model finansowania: "wszystko albo nic"

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania do 04.02.2017 18:06