O projekcie
Zebrane fundusze przeznaczone będą na trzy cele:
- organizację kilkudziesięciu interaktywnych spotkań kawowych, w trakcie których w przyjaznej, otwartej atmosferze dowiemy się więcej o kawie: jak się ją uprawia, pali, parzy i co sprawia, że kawa może być dobra lub kiepska, zdrowa lub nie oraz jak wpływa na życie ludzi, którzy ją uprawiają,
- organizację mobilnej wystawy fotografii dotyczących produkcji kawy od kiełka do filiżanki,
- wsparcie kooperatywy drobnych rolników z Peru, poprzez zakup od nich znakomitej organicznej kawy Fair Trade, której będzie można spróbować na spotkaniach i warsztatach realizowanych w ramach projektu. Ta sama kawa będzie też wśród nagród dla osób, które projekt wspomogą. Kawa sprowadzona w ramach projektu nie będzie NIGDZIE sprzedawana.
Więcej informacji o celach akcji znajdziecie niżej.
Dla wszystkich, którzy wesprą projekt przygotowaliśmy atrakcyjne nagrody, łącznie ze znakomitą organiczną kawą. Chcesz wziąć udział w akcji? Wystarczy że wybierzesz kwotę wsparcia i nagrodę, którą możesz otrzymać (po prawej stronie).
Jeżeli jesteś nowy na Polak Potrafi, przeczytaj jak wesprzeć nasz projekt w poradniku
Nasz projekt jest mostem łączącym TU z TAM.
TU, w Polsce, w Europie większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić poranka bez kawy. Z kolei TAM, w Peru, Hondurasie czy Etiopii dla wielu jest ona całym życiem - źródłem utrzymania, krajobrazem, kulturą i tradycją. Chcielibyśmy, abyście trochę się poznali: wielbiciele małej czarnej z rolnikami uprawiającymi kawowe krzewy. Zapraszamy na kawę!
Od lat naszym marzeniem jest stworzenie sytuacji, gdzie kawę można by poznać, dotknąć i kupić niemal tak, jak kupujemy jabłka na wiejskim targu - wprost od sadownika. Zapytać jakie w tym roku zbiory, czy nie za bardzo pada i czy owoce ładnie się zawiązują. Usłyszeć o nowej maszynie do obłuskiwania kawowych owoców, popsutej ciężarówce do zwożenia worków z ziarnem z gór czy nadziejach związanych zastosowaniem nowych, ekologicznych metod upraw.
Nie pokonamy przestrzeni geograficznej łatwo, ale chcemy zabrać Cię w podróż, dzięki której kawa i ludzie, którzy ją uprawiają staną się Ci bliżsi, niż byś się tego spodziewał. Chcemy, aby aromatyczny, czarny płyn w Twojej filiżance przestał być anonimowy. Chcemy skrócić dystans pomiędzy radością z pierwszych grudniowych kwiatów na kawowych krzewach w Peru, a przyjemnością wciągnięcia nosem aromatu świeżo wypalonej i świeżo zmielonej kawy.
Projekt KAWA NA ŁAWĘ jest inicjatywą łączącą działania z zakresu edukacji globalnej, alternatywnej ekonomii i Sprawiedliwego Handlu.
Na co będą przeznaczone zebrane fundusze:
- ruszymy w Polskę i przeprowadzimy KILKADZIESIĄT OTWARTYCH, DARMOWYCH spotkań w całym kraju, podczas których uczestnicy dowiedzą się więcej na temat PRODUKCJI KAWY. Będą one dotyczyć zarówno aspektów praktycznych, czyli jak wygląda technicznie cały proces przetwarzania kawy, jak i EKONOMICZNO-SPOŁECZNYCH, czyli kto tę kawę produkuje i dlaczego 99% właścicieli marek nigdy nie wspomina na opakowaniach skąd pochodzą ziarna. Dowiemy się z jakimi trudnościami borykają się producenci kawy. Przedstawimy Wam rolników ze spółdzielni Fair Trade Cunavir z miejscowości Villa Rica w Peru. I, co najważniejsze, będziemy wąchać, smakować, próbować. Odwiedzimy Kraków, Warszawę, Łódź, Wrocław, będziemy na festiwalach, przyjedziemy do kawiarni, knajpek. Których? O tym będziemy powiadomimy Was za jakiś czas, rozmowy z organizatorami/właścicielami trwają. Jeśli chcesz, abyśmy odwiedzili Twoją imprezę/kawiarnię, skontaktuj się z nami, lub wybierz odpowiednią opcję w nagrodach - dojedziemy i do Hajnówki i do Ustrzyk Dolnych.
- zorganizujemy mobilną wystawę poruszającą wyżej wymienione tematy, która będzie krążyć po Polsce odwiedzając szkoły, domy kultury, kawiarnie i wszystkie miejsca, które się z nami skontaktują (kawa@szczyptaswiata.com),
- na potrzeby projektu sprowadzimy znakomite ziarna zielonej kawy ze spółdzielni Fair Trade Cunavir, zrzeszającej 200 rolników. Będzie ona wykorzystywana w spotkaniach kawowych, warsztatach oraz jako nagrody (więcej o kawie przeczytasz niżej). Kawa sprowadzona w ramach projektu nie będzie NIGDZIE sprzedawana.
- część funduszy przeznaczymy na nagrody dodatkowe,
- niecałe 10% przypadnie jako koszty administracji dla portalu Polak Potrafi oraz koszty związane z administracją płatnościami internetowymi,
- część zebranej kwoty będzie też przeznaczona na podatki (choćby VAT od kawy, którą Wam sprezentujemy, opłaty celne) oraz koszty transportu, niestety tego nie da się przeskoczyć.
Część spotkań, zwłaszcza tych dotyczących etycznej (i nieetycznej) produkcji i handlu przeznaczona będzie DLA DZIECI I MŁODZIEŻY. Spotkania odbywać się będą w większości w szkołach, jednak, jako zapaleni edukatorzy domowi, planujemy też osobne spotkania dla dzieci korzystających z dobrodziejstw edukacji pozaszkolnej. Mamy w tym spore doświadczenie. (Uwaga! Dla milusińskich mamy też nagrody, spójrz poniżej!)
Nasze działania związane są z ideą Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade), zobacz, dlaczego jest on potrzebny:
Co mamy?
- duże doświadczenie w kontaktach ze spółdzielniami Fair Trade w krajach Południa (od lat współpracujemy ze spółdzielniami produkcyjnymi certyfikowanymi w systemie Fair Trade),
- duże doświadczenie w organizacji imprez edukacyjno-kulturalnych (organizujemy warsztaty, spotkania, prelekcje w szkołach, festiwale - np. Festiwal Halika),
- duże doświadczenie w obcowaniu z dobrą kawą, wsparcie najlepszych palarni i baristów,
- wielokrotnie odwiedzaliśmy bohaterów naszego projektu w Peru, rolników ze spółdzielni CUNAVIR , gościliśmy ich też w Polsce,
- jako partnera mamy jedną z najlepszych polskich palarni, Java Coffee (możecie mieć pewność, że wśród nagród będzie doskonale wypalona kawa),
- wsparcie doświadczonych i wiarygodnych organizacji pozarządowych, w tym Polskiej Akcji Humanitarnej, Koalicji Sprawiedliwego Handlu, Fundacji Ekorozwoju, Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie, Stowarzyszenia Ośrodek Kultur Świata.
Waszego wsparcia finansowego, entuzjazmu i miłości do dobrej kawy. Waszej refleksji na temat tego co łączy nasz poranny pachnący rytuał z codziennym życiem tysięcy drobnych rolników, którzy na niego pracują.
Dlaczego wybraliśmy crowdfunding? Bo nie chcemy być kagankiem oświaty sponsorowanycm i wysyłanym przez UE, by uczyć kogoś co dobre a co złe. To wy, a nie grantodawcy w biurach, zadecydujecie, czy to co robimy jest sensowne i czy warto ruszać z tym w Polskę (i mamy nadzieję, że Wasza odpowiedź będzie pozytywna).
Aga i Borys Bińkowscy - kilkanaście lat temu wzięliśmy plecaki i bez grosza przy duszy ruszyliśmy w świat. Po kilku latach przywieźliśmy w nich wyroby rękodzielnicze z Ekwadoru i Kolumbii, które dały początek przedsięwzięciu o nazwie Szczypta Świata (www.szczyptaswiata.com). Od tego czasu zebraliśmy tony doświadczeń i kontaktów. Przeżywaliśmy wzloty i upadki rozwijając nasze przedsięwzięcie. Poznaliśmy mnóstwo dobrych i kilku złych ludzi. Staliśmy się współtwórcami Koalicji Sprawiedliwego Handlu i twórcami pierwszej polskiej marki produktów Fair Trade - Pizca del Mundo. Widzimy, jak rozwija się świadomość ekologiczna i Fair Trade i chcemy umożliwić miłośnikom kawy dostęp do najlepszego napoju.
Jesteśmy praktykami, nie teoretykami po milionie kursów. Kawy uczyliśmy się w Peru, kakao w Ghanie, a jak działa Sprawiedliwy Handel dowiadywaliśmy się w Kolumbii. Tacy niewierni Tomasze - nie uwierzą dopóki nie dotkną.
Jesli coś robimy, robimy to naprawdę. Staramy się docierać zawsze do korzeni i nie przeszkadza nam to, że powiększyła nam się rodzina. Nadal umiemy spakować się jedynie w bagaż podręczny lecąc na drugą półkulę na kilka miesięcy z małymi dziećmi...
... i podróżować tak samo jak wtedy, gdy było na dwoje :)
Chcieliśmy do minimum ograniczyć rozdawanie gadżetów wyprodukowanych tylko z myślą o rozdaniu ich w formie nagród. Przygotowane przez nas nagrody nie są zatem symboliczne, ale wpisują się ideę samego projektu (edukacja + Fair Trade + kawusia). W zamian za wsparcie możesz wziąć udział w świetnych szkoleniach i warsztatach, które zwykle słono kosztują lub otrzymać kawę spowadzoną od spółdzielni Cunavir będącej partnerem projektu. Dodatkowe nagrody to ekologiczne i Fair Trade torby i koszulki oraz plakaty.
Oto lista szczególnie polecanych nagród:
1. Warsztaty 'OD ZIARENKA DO FILIŻANKI'
Warsztaty będziemy organizować w co najmniej trzech miastach w Polsce (Kraków, Wrocław, Warszawa).
W ich trakcie dowiemy się szczegółowo jak powstaje kawa od ziarenka do zbioru, jak się ją przetwarza, suszy, sortuje, dzieli na klasy ziaren, jakie są odmiany ziaren i gatunki kawy, co to są uprawy orgnaiczne, jak się kawę pali i parzy oraz jak to wszystko wpływa na smak, aromat i właściwości kawy.
Wypróbujemy różne sposoby parzenia kawy, ze szczególnym nastawieniem na metody alternatywne (drip, aero-press, chemex, syfon, kamira, kawiarka). Wypróbujemy też kawy pochodzące z różnych regionów (Etiopia, Honduras, Peru, Kolumbia, etc.).
Dowiemy się na czym polega Sprawiedliwy Handel (Fair Trade) oraz jak wpływa na życie rolników.
Spotkania będą organizowane w niewielkich grupach maksymalnie do 12 osób i potrwają ok 2,5 godziny. Dojedziemy do każdego miasta, w którym zbierze się grupa wspierających projekt licząca więcej niż 8 osób.
Główny organizator: Pizca del Mundo
2. Szkolenia baristyczne
Warsztaty odbędą się w palarni kawy Java Coffee w Warszawie. W przypadku dużego zainteresowania istnieje też możliwość zorganizowania dodatkowych warsztatów w innym mieście.
Te warsztaty przeznaczone są dla wszystkich pragnących zgłębić tajniki palenia i parzenia kawy, zarówno tych, którzy chcą zaimponować nowymi umiejętnościami w domu, jak i pracowników i właścieli kawiarni czy restauracji, szukających okazji, aby poszerzyć swoją wiedzę, po to aby móc serwować lepszą kawę.
W czasie szkoleń zobaczymy jak się wypala kawę, zajrzymy do profesjonalnego pieca, zobaczymy różnice pomiędzy ziarnami palonymi w różnym stopniu, wypalimy niewielką partię zielonego ziarna sprowadzonego w ramach projektu z Peru.
Pobawimy się również smakiem testując różne sposoby parzenia (ekspres ciśnieniowy i przelewowy, kawiarka, drip, aero-press, chemex, syfon, kamira), wykonamy typowy cup-tasting, poczujemy (organoleptycznie) jak różne ziarna, różne sposoby parzenia i palenia wpływają na smak i aromat kawy. Będzie to też niepowtarzalna okazja na spróbowanie kawy nie tylko świeżo mielonej, ale również świeżo palonej.
Spotkania będą organizowane w niewielkich grupach maksymalnie do 8 osób i potrwają ok 3,5 godziny.
Główny organizator: Java Coffe
3. Warsztaty dla dzieci (6-10 lat)
Podczas warsztatów dla dzieci nie będziemy rzecz jasna degustować kawy, będzie dużo fajniej: my tę kawę wyłuskamy z łupin pergamino używając suszarki do włosów, potem spóbujemy rozwalić młotkiem, wypalimy w urządzeniu do robienia popkornu i zmielimy... Własnoręcznie wyprodukowaną kawę dzieciaki zabiorą oczywiście do domu!
Do tego dowiemy się gdzie i jak kawa rośnie (że nie rośnie w supermarkecie) i dlaczego dla wielu ludzi tam daleko jest tak ważna. Poniżej, dla zmyłki, zdjęcie z warsztatów kakaowych (było pysznie - na zdjęciu świeże owoce kakaowca!)
Warsztaty odbędą się we Wrocławiu, Warszawie i Krakowie oraz wszędzie tam, gdzie uzbiera się odpowiednia liczba osób.
4. Kawa, kaweczka, kawusia...
Żaden projekt kawowy nie może się obyć bez kawy. W ramach naszej inicjatywy zakupimy zielone ziarna kawy, dzięki czemu wesprzemy rolników zrzeszonych w spółdzielni Cunavir w najlepszy z możliwych sposobów - sprawiedliwie nagradzając ich ciężką pracę. Co ważne, kawa pochodzić będzie wyłącznie z certyfikowanych ekologicznie upraw, z czym wiązać będzie się wyższe wynagrodzenie dla spółdzielni, a rolnicy otrzymają dodatkowo premię Fair Trade, zgodnie z zasadami Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade). Nasza inicjatywa zbiega się w czasie z najlepszym okresem kawowym, gdyż w tej części Peru w maju zaczynają się zbiory w wyższych partiach gór. Dlatego też możemy liczyć na to, że świeża kawa trafi do Twojego domu nawet w miesiąc od zerwania z krzaka. Kawa spełniać będzie również wygórowane wymagania smakowe, jest ona bardzo zbalansowana w smaku, o łagodnej kwasowości, z wyczuwalnymi aromatami miodu, gorzkiej czekolady, pralin i orzechów ziemnych. Dzięki zastosowaniu średniego palenia jest niezwykle uniwersalna - świetnie nadaje się do użycia zarówno w ekspresach ciśnieniowych, jak i w alternatywnych metodach zaparzania (drip, chemex, syfon, aeropress...). Kawa sprowadzona w ramach projektu nie będzie NIGDZIE sprzedawana.
5. Dodatkowe nagrody
Koszulki Pizca del Mundo z organicznej bawełny Fair Trade
Koszulka dla dorosłych | Koszulka dla dzieci |
Torby z bawełny Fair Trade
(czyste i z obrazkiem Pizca del Mundo)
6. Zniżki na zakupy produktów Fair Trade w sklepie: sklepfairtrade.pl
7. Kawowe plakaty A3
Kontakt: kawa@szczyptaswiata.com
Dołącz (i zaproś znajomych) do wydarzenia na facebooku
Wszystkie kawiarnie, restauracje, firmy, organizacje pozarządowe, które chcą się przyłączyć do naszego projektu w jakikolwiek sposób, zapraszamy do kontaktu: kawa@szczyptaswiata.com
Dowiedz się więcej o sytyacji naszych partnerów, rolników z Peru:
Post scriptum: oddanie głosu na wyborach nie jest jedynym sposobem zmieniania świata. Codziennie możemy głosować na lepsze jutro wydając nasze pieniądze z głową.
Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć na świecie (Mahatma Gandhi)
Media o Twoim projekcie:
Kawa na ławę - projekt Fair Trade w serwisie polakpotrafi.pl
Założyciele Szczypty Świata – Agnieszka i Borys Bińkowscy – jakiś czas temu uruchomili projekt z kawą Fair Trade w serwisie polakpotrafi.
Kawa na ławę”. Wesprzyj projekt i dowiedz się więcej o twojej małej czarnej
- Chcielibyśmy, abyście trochę się poznali: wielbiciele małej czarnej z rolnikami uprawiającymi kawowe krzewy. Zapraszamy na kawę! – mówią Aga i Borys Bińkowscy, którzy postanowili zintegrować kawoszy z producentami kawy. W ramach projektu producenci przyjadą do Polski, ale jest także szansa pojechać za Ocean zobaczyć co dzieje się zanim kawa trafi do filiżanki…Wszystko uda się pod warunkiem, że za pośrednictwem crowdfundingu uda się zebrać odpowiednią ilość funduszy.