Dołącz do naszej społeczności!

O projektodawcy

kozuch.pawel

kozuch.pawel

Nowy Sącz, Polska

Paweł Kożuch – zawodowo wykładowca akademicki (doktor nauk o kulturze fizycznej) i nauczyciel, prywatnie mąż ukochanej Ani i tata fantastycznych dwóch synków; pasjonat gotowania i autor bloga Tatospektywa na witrynie www.happy-you.pl

Napisz wiadomość do Projektodawcy

2100 PLN z 21595 PLN

16 Wspierający

28 dni do zakończenia

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania (model "wszystko albo nic") do 15.09.2018 22:10

Tatospektywa czyli spojrzenie na świat kulinarnym okiem

O projekcie

Cel projektu:

Celem mojego projektu jest redakcja i wydanie 1000 egzemplarzy (a przy Waszej pomocy może i więcej :)) książki pt. "Tatospektywa czyli spojrzenie na świat kulinarnym okiem" w Wydawnictwie Poligraf, w którym mój tekst zdobył wyróżnienie w konkursie "Książka warta wydania". Jest to zbiór moich przepisów kulinarnych wraz ze zdjęciami własnoręcznie wykonanych potraw oraz historia ich powstania. Dodatkowo prezentuję też kilka tekstów "Wychowanie to wyzwanie" opisujących zabawne historie z bycia podwójnym tatą.

O mnie:

Nazywam się Paweł Kożuch. Zawodowo jestem wykładowcą akademickim (doktorem nauk o kulturze fizycznej) i nauczycielem dyplomowanym, prywatnie mężem ukochanej Ani i tatą fantastycznych dwóch synków; pasjonatem gotowania i autorem bloga "Tatospektywa" na witrynie www.happy-you.pl. Obecnie pracuję nad zbiorem opowiadań dla dzieci "Przygody Tolka Pieguska" oraz powieścią o perypetiach małego chłopca z domu dziecka w Cieszynie (z elementami autobiograficznymi ;)).

Dlaczego crowdfunding: 

Taki sposób finansowania pomoże mi wydać pierwszą książkę i jednocześnie sprawdzić czy moja twórczość znajdzie odbiorców, gdyż mam w przygotowaniu następne książki. Ewentualny sukces projektu dzięki Waszemu wsparciu, pozwoli mi uwierzyć w siebie i spełnić swoje marzenia o pisaniu książek dla czytelników, a nie tylko do szuflady.

Opis projektu:

Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od obserwacji kulinarnych wyczynów mojego taty Michała, gdy byłem małym chłopcem. Już wtedy wiedziałem, że będę kiedyś gotował. Kiedy po ślubie z moją ukochaną Anią okazało się, że to ja, a nie fizyk jądrowy (czyli Ania) musi się zabrać za "dokarmianie" rodziny, byłem pewny, iż geny gotowania taty Michała napewno wywalczyły sobie miejsce w moim genotypie. I tak krok za krokiem zdobywałem kuchenne doświadczenie. Były wzloty i upadki, ale po kilku latach dogadzania mojej Ani byłem gotowy do podołania roli domowego kucharza wraz z pojawieniem się na świecie pierwszego synka. Kiedy w kwietniu 2016 r. otrzymałem tytuł "Podwójnego Taty" byłem już w posiadaniu strony www.happy-you.pl gdzie odważyłem się pisać bloga "Tatospektywa", zamieszczać przepisy kulinarne własnoręcznie wykonanych potraw; publikować swoje teksty w cyklu "Piosenki niezaśpiewane" oraz przedstawiać opowiadania o przygodach Tolka Pieguska. I tak w gronie kochającej się rodzinki upływał mi czas, czego owocem są przepisy kulinarne wraz z historią ich powstania, zebrane w niniejszej książce, uzupełnione o kilka tekstów bycia podwójnym tatą. 

Serdecznie zapraszam Was drodzy, przyszli czytelnicy do wsparcia mojego projektu oraz po wydaniu książki oczywiście do kulinarnych praktyk, gdyż każdy znajdzie w tej ksiażce coś dla siebie. Chcę oddać w Wasze ręce nie tylko zbiór przepisów (wraz ze zdjęciami), ele przede wszystkim emocje, które przez ponad rok towarzyszyły powstawaniu tych pyszności, czytając staniecie się ich udziałem. Smacznego :).

Przepisy wraz z historiami ich wykonania będą ułożone chronologicznie, natomiast pod spisem treści również pogrupowane w następujące kategorie:

  • Na dobry start (czyli śniadania)
  • Zypy
  • Dania główne
  • Dla studenta
  • Dodatki
  • Dania 600 kcal
  • Coś lekkiego... (relacja z 9 dniowego programu oczyszczania organizmu z toksyn) 
  • Wychowanie to wyzwanie

 

Oto jeden z moich przepisów z książki:

Kryzys aklimatyzacyjny (bitki w pomidorach z pieczonym batatem i surówką z białej kapusty)

 Dzisiaj nastapił kryzys aklimatyzacyjny po powrocie do pracy. Analogicznie jak w sporcie - aklimatyzacja, jest procesem wolnego, stopniowego przystosowania się organizmu do panujących warunków (podkreślam - WOLNEGO). Uruchamiają się mechanizmy kompensacyjne, i tak: wzrost wentylacji czyli częstości oddechów na minutę (doświadczyłem tego dzisiaj przybiegając w ostatniej chwili z wywieszonym jęzorem, bo trzeba było zrobić badania techniczne samochodu /po miesięcznej zwłoce/), przyśpieszenie tętna (czasami jak widzę pewne twarze odrazu tętno skacze :)), zwiększone wydalanie moczu (piłem kawę za kawą, na zmianę z pyszną zdrową wodą), częste przebudzenia w nocy (syndrom sprawdzania telefonu, dlaczego alarm jeszcze nie dzwoni?), erytropoeza czyli tworzenie czerwonych krwinek (dzięki czemu będę miał super formę przez 3 miesiące po powrocie z tego wysokogórskiego treningu, do świąt Bożego Narodzenia wystarczy). Pomimo wyraźnego tzw. "padania na ryj", musiałem coś zrobić na obiado-kolację. Padło na bitki w pomidorach (kończą się niestety pyszne pomidory pelati) z przepisu taty Michała, który co prawda robił je z wieprzowiny, ale my ostatnio knura nie jadamy więc zrobiłem z kurczaka. Do tego pieczone bataty i surówka z białej kapusty, marchewki i czerwonej cebuli z odrobiną jogurtu (wersja niezdrowa z majonezem), która od jakiegoś czasu chodziła za żoniunią. Zapisałem się prawie na śmierć, przechodzę więc szybko do sedna. Pierś z kurczaka przekrojona wzdłuż na 4 kawałki (pieprz i sól) i przysmażona na tłuszczu, po obsmażenniu (po 4 minuty na stronę) ściągamy z patelni i wrzucamy cebulę (pół talarki), a potem czosnek i pomidory (też pół talarki). jak zacznie się robić sosik, to doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili, bazylią i oregano i dodajemy obsmażonego kurczaka, dusząc na malutkim ogniu pod przykryciem. Całość wykonujemy podczas pieczenia batatów, czyli ok. 20-25 minut. SMACZNEGO :).

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • olej z pestek winogron
  • przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, płatki chili, bazylia i oregano)
  • batat (do pieczenia olej z pestek winogron, sól pieprz, sok z cytryny)
  • 1/4 białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • jogurt naturalny

Kilka zdjęć wykonanych samodzielnie potraw:

 

 

Budżet:

Kziążka bedzie wydana przez Wydawnictwo Poligraf.

  • koszt wydania pierwszych 1000 egzemplarzy: 18500 zł (format; 165x235 mm, objetość: 176 stron, druk środka książki: kolorowy, papier na wnętrze: kreda 115 g, wklejki zadrukowane na papierze offset 140 g, oklejka kolorowa, folia matowa lub błyszcząca, oprawa twarda szyto-klejona, grzbiet zaokrąglony, tektura 2,5 mm, kapitałka biała, tasiemka; skład i łamanie, podwójna korekta, indywidualny projekt okładki, druk i oprawa)
  • redakcja: 700 zł
  • e-book: 450 zł

Razem: 19650 zł + prowizja Polak potrafi 1945, 35 zł

Kwota wsparcia:

21595,35 zł

W razie uzyskania większej kwoty, przeznaczę ją na wydruk dodatkowych egzemplarzy (następne 500 egzemplarzy: 10200 zł).

Harmonogram:

Przez 75 dni będę Was prosił o wsparcie projektu, a jeżeli Wasza dobroć na to pozwoli i zbiorę potrzebną sumę, to do 3 miesięcy książka powinna trafić w ręce czytelników.

Książka będzie dystrybuowana przez Wydawnictwo Poligraf, a grupą docelową będzie każdy lubiący gotować i nie tylko, bez względu na wiek (z wyłączeniem niemowląt :)).

Promocja książki odbędzie się poprzez wydawcę, gdyż zdobyłem wyróżnienie i nagrodę w konkursie "Konkurs na książkę wartą wydania", na co składa się:

  •  mailing reklamowy do 16000 najbardziej aktywnych subskrybentów newslettera Wydawnictwa Poligraf (wartość: 3540 zł)
  • reklama banerowa książki (przez min. 2 tygodnie) w księgarni internetowej OceanKsiazek.pl (wartość: 1845 zł)
  • reklama na fanpage`u Wydawnictwa Poligraf na Facebooku (wartość: 800 zł)

oraz poprzez moją stronę www.happy-you.pl i moje fanpage na Facebooku.

Termin realizacji:

Część nagród postaram się wysłać jak najszybciej po uzyskaniu potrzebnej kwoty wsparcia, a pozostałe po wydaniu książki (do 3 miesięcy).

 

Kontakt: