Dołącz do naszej społeczności!

Ładowanie strony

O projektodawcy

Adrianna Rozbicka

Adrianna Rozbicka

Florencja

Mieszkam w Toskanii. Uczę jogi. Pracuję jako freelance w sektorze kulinarnym. Fotografuję i piszę przepisy. Podróżuje kamperem w poszukiwaniu ciekawych miejsc. Interesuję się żywnością i jej wpływem na zdrowie. Moja debiutancka powieść Uwertura ukazała się dwa latat temu i piszę kolejną. Mam mnóstwo pomysłów i staram się je realizować wbrew przeciwnościom. Chcę napisać przewodnik po kulinarnej Toskanii. Doradzić gdzie zjeść dobrze i nie przepłacić, których miejsc unikać, co nowego spróbować, gdzie wybrać się na śniadanie, a gdzie na kolację. Mam zamiar robić mnóstwo zdjęć i zamieścić użyteczne porady. Zapraszam Was do współudziału. Pozdrawiam!

Napisz wiadomość do Projektodawcy

623 PLN z 35000 PLN

14 Wspierający

Zakończony Cel nie został osiągnięty

Aby otrzymać środki, projekt musi osiągnąć minimum 100% finansowania (model "wszystko albo nic") do 17.05.2019 22:10

Alternatywny przewodnik kulinarny po Toskanii.

O projekcie

           

 

                      

 

Bądź współfundatorem Alternatywnego Przewodnika kulinarnego po Toskanii. Pomóż mi uzbierać środki, abym mogła kontynuować poszukiwania, zgromadzić w ciągu roku  materiały i napisać obiektywny przewodnik, pełen zdjęć i świeżych informacji. Nie musisz się martwić o powodzenie projektu. Posiadam wiedzę i doświadczenie, aby oddać w Twoje ręce przewodnik pełen wartościowych wskazówek, bardzo przydatnych pod czas wakacji w tym regionie Włoch. Brakuje mi jednak środków do zrealizowania tego projektu. Napisanie przewodnika wymaga czasu i nakładów. Dlatego liczę na Twoją pomoc!

 

                            

 

Uwielbiasz podróżować? Kochasz jeść? Pociągają Cię Włochy, ale odpycha oklepana i komercyjna oferta turystyczna? Pod czas wakacji w Toskanii chcesz poznać prawdziwą regionalną kuchnię, nie przepłacać i ominąć turystyczne pułapki, czające się na każdym rogu?

Dobrze wiemy, jak twardy, źle wysmażony befsztyk i kwaśnawe wino, rozgotowana pasta czy zimna pizza oraz godzinne kolejki w palącym słońcu mogą zepsuć najlepszy z urlopów. I to wszystko za połowę naszych wakacyjnych oszczędności.

 

         

 

Alternatywny przewodnik kulinarny Toskanii to pierwszy taki przewodnik w Polsce. Nie zamierzam w nim powielać opisów głównych atrakcji Florencji, Sieny czy Pizy, ani opisywać Włoch z punktu widzenia bloggera podróżnika, a mieszkańca Toskanii. Chcę zabrać Cię w kulinarną podróż po mało znanych zakątkach tego regionu. Wybrać dla Ciebie najlepsze restauracje, trattorie i bary.

 

                Tak wyglądają wakacje we Florencji w sierpniu.

 

                    

 

         A to nadal sierpień, ale w mało popularnym miasteczku Toskanii. Ta przepiękna Katedra z X wieku posiada freski Filippo Lippi oraz zewnętrzną ambonę Michelozzo, zdobioną przez Donatello.

 

                    

 

W biegu między jedną kolejką, a drugą, turyści mniej zwracają uwagę na jakość. Tym bardziej właściciele barów. Oto efekty.

 

                      

 

           Czy nie wolałbyś, odpocząć przy takim cappuccino?

 

                       

 

A to pizza z jednej z restauracji położonych wokół głównych atrakcji            turystycznych, obleganych w wakacje. Apetyczna?

 

                        

 

Taką margheritę serwują w pizzerii na prowincji, wśród oliwnych gajów, zaledwie 10 km od miasta.

 

                        

 

                    I czy na prawdę tego szukasz pod czas urlopu? 

 

                       

 

A może wolałbyś odpocząć, pływając, nurkując, spacerując czy czytając w spokoju na takiej plaży?

 

                       

 

 

    

 

 

          

 

Prawnik, sędzia w Sądzie Arbitrażowym, prezes Fundacji Miss Egzotica, członkini Business Centre Club, członkini Stowarzyszenia Polskie Media, redaktor naczelna biznesowego magazynu Business&Beauty, kandydatka do Senatu RP w 2011 roku, filolog rosyjski i angielski.

 

 

"Some day we will all die, Soopy! True, but on all the other days we will not. Jak spędzić te dni, w których żyjemy podpowie Adrianna Rozbicka".

                                                                      Serafina Ogończyk - Mąkowska.

 

 

 

                              

 

Dziennikarz, reportażysta, pisarz. Laureat Europejskiej Nagrody Książkowej 2009.

 

 

 

"Włosi mają powiedzenie: w łóżku i przy stole można wszystko. Jak to robić w Toskanii - moim ulubionym regionie Włoch - powie nam Adrianna Rozbicka. Tylko trzeba i warto jej pomóc".

                                                                                               Mariusz Szczygieł

 

 

 Serdecznie dziękuję pani Serafinie i panu Mariuszowi za wsparcie i dyspozycyjność!

 

                                                                                                             Adrianna

 

 

                  

 

Do końca sierpnia współpracuję z restauracją i hotelem we Florencji, dlatego też do tego czasu będę zbierać materiały w miejscu, gdzie mieszkam oraz w okolicach. Natomiast od września zajmę się pracą nad przewodnikiem na pełen etat. Zamierzam zjechać 10 prowincji Toskanii w poszukiwaniu alternatyw dla komercyjnych ofert turystycznych i wyselekcjonować dla Ciebie, najciekawsze i najlepsze propozycje gastronomiczne. Pieniądze przeznaczę na:

  • transfery, paliwo, bilety
  • noclegi, gdy będę poruszać się bez kampera
  • ulepszenie sprzętu fotograficznego
  • testowanie restauracji, trattorii i barów
  • utrzymanie się w trakcie pracy nad przewodnikiem
  • prowizja dla Polak Potrafi
  • przygotowanie materiału dla wydawnictwa
  • druk małego nakładu promocyjnego

 

Nagrody w formie podziękowań, zdjęć czy porad rozdam zaraz po pozytywnym zakończeniu zbiórki. Natomiast nagrody w formie przewodnika z dedykacją imienną i podziękowaniami, gdy przewodnik wyjdzie z drukarni.

 

 

                                           

 

Czemu możesz mi zaufać? Mieszkam w Toskanii od 14 lat. Uczę jogi, piszę i fotografuję przepisy (dla ricette.com sfotografowałam 720 przepisów). Pracuję jako freelance w sektorze kulinarno-gastronomicznym, interesuję się wpływem żywności na zdrowie. Znam restauracje, hotele i bary od zaplecza.

 

 

Ukończyłam średnią szkołę fototechniczną w Warszawie, dzięki czemu wiem, na co zwrócić uwagę fotografując. Jestem po studiach turystycznych, co daje mi doświadczenie w zorganizowaniu planu wyprawy i podejście merytoryczne. Czy potrafię pisać? Mam już za sobą doświadczenia literackie. Moja debiutancka powieść Uwertura ukazała się dwa lata temu.

 

 

Dzięki mojemu Przewodnikowi zaoszczędzisz czas i pieniądze pod czas Twojego pobytu w Toskanii, a poza stałymi, turystycznymi punktami jak Florencja, Piza czy Siena, poznasz zakątki i najlepsze jadłodajnie, o których wiedzą tylko włosi.

Jeśli masz pytania lub chcesz podzielić się ze mną Twoimi przemyśleniami, pisz: adriannarozbicka@yahoo.it

Dziękuję!

                                                                                      Adrianna Rozbicka

 

 

 

    Wspomóż projekt - Alternatywny przewodnik kulinarny po Toskanii na: