O projekcie
Bądź współfundatorem Alternatywnego Przewodnika kulinarnego po Toskanii. Pomóż mi uzbierać środki, abym mogła kontynuować poszukiwania, zgromadzić w ciągu roku materiały i napisać obiektywny przewodnik, pełen zdjęć i świeżych informacji. Nie musisz się martwić o powodzenie projektu. Posiadam wiedzę i doświadczenie, aby oddać w Twoje ręce przewodnik pełen wartościowych wskazówek, bardzo przydatnych pod czas wakacji w tym regionie Włoch. Brakuje mi jednak środków do zrealizowania tego projektu. Napisanie przewodnika wymaga czasu i nakładów. Dlatego liczę na Twoją pomoc!
Uwielbiasz podróżować? Kochasz jeść? Pociągają Cię Włochy, ale odpycha oklepana i komercyjna oferta turystyczna? Pod czas wakacji w Toskanii chcesz poznać prawdziwą regionalną kuchnię, nie przepłacać i ominąć turystyczne pułapki, czające się na każdym rogu?
Dobrze wiemy, jak twardy, źle wysmażony befsztyk i kwaśnawe wino, rozgotowana pasta czy zimna pizza oraz godzinne kolejki w palącym słońcu mogą zepsuć najlepszy z urlopów. I to wszystko za połowę naszych wakacyjnych oszczędności.
Alternatywny przewodnik kulinarny Toskanii to pierwszy taki przewodnik w Polsce. Nie zamierzam w nim powielać opisów głównych atrakcji Florencji, Sieny czy Pizy, ani opisywać Włoch z punktu widzenia bloggera podróżnika, a mieszkańca Toskanii. Chcę zabrać Cię w kulinarną podróż po mało znanych zakątkach tego regionu. Wybrać dla Ciebie najlepsze restauracje, trattorie i bary.
Tak wyglądają wakacje we Florencji w sierpniu.
A to nadal sierpień, ale w mało popularnym miasteczku Toskanii. Ta przepiękna Katedra z X wieku posiada freski Filippo Lippi oraz zewnętrzną ambonę Michelozzo, zdobioną przez Donatello.
W biegu między jedną kolejką, a drugą, turyści mniej zwracają uwagę na jakość. Tym bardziej właściciele barów. Oto efekty.
Czy nie wolałbyś, odpocząć przy takim cappuccino?
A to pizza z jednej z restauracji położonych wokół głównych atrakcji turystycznych, obleganych w wakacje. Apetyczna?
Taką margheritę serwują w pizzerii na prowincji, wśród oliwnych gajów, zaledwie 10 km od miasta.
I czy na prawdę tego szukasz pod czas urlopu?
A może wolałbyś odpocząć, pływając, nurkując, spacerując czy czytając w spokoju na takiej plaży?
Prawnik, sędzia w Sądzie Arbitrażowym, prezes Fundacji Miss Egzotica, członkini Business Centre Club, członkini Stowarzyszenia Polskie Media, redaktor naczelna biznesowego magazynu Business&Beauty, kandydatka do Senatu RP w 2011 roku, filolog rosyjski i angielski.
"Some day we will all die, Soopy! True, but on all the other days we will not. Jak spędzić te dni, w których żyjemy podpowie Adrianna Rozbicka".
Serafina Ogończyk - Mąkowska.
Dziennikarz, reportażysta, pisarz. Laureat Europejskiej Nagrody Książkowej 2009.
"Włosi mają powiedzenie: w łóżku i przy stole można wszystko. Jak to robić w Toskanii - moim ulubionym regionie Włoch - powie nam Adrianna Rozbicka. Tylko trzeba i warto jej pomóc".
Mariusz Szczygieł
Serdecznie dziękuję pani Serafinie i panu Mariuszowi za wsparcie i dyspozycyjność!
Adrianna
Do końca sierpnia współpracuję z restauracją i hotelem we Florencji, dlatego też do tego czasu będę zbierać materiały w miejscu, gdzie mieszkam oraz w okolicach. Natomiast od września zajmę się pracą nad przewodnikiem na pełen etat. Zamierzam zjechać 10 prowincji Toskanii w poszukiwaniu alternatyw dla komercyjnych ofert turystycznych i wyselekcjonować dla Ciebie, najciekawsze i najlepsze propozycje gastronomiczne. Pieniądze przeznaczę na:
- transfery, paliwo, bilety
- noclegi, gdy będę poruszać się bez kampera
- ulepszenie sprzętu fotograficznego
- testowanie restauracji, trattorii i barów
- utrzymanie się w trakcie pracy nad przewodnikiem
- prowizja dla Polak Potrafi
- przygotowanie materiału dla wydawnictwa
- druk małego nakładu promocyjnego
Nagrody w formie podziękowań, zdjęć czy porad rozdam zaraz po pozytywnym zakończeniu zbiórki. Natomiast nagrody w formie przewodnika z dedykacją imienną i podziękowaniami, gdy przewodnik wyjdzie z drukarni.
Czemu możesz mi zaufać? Mieszkam w Toskanii od 14 lat. Uczę jogi, piszę i fotografuję przepisy (dla ricette.com sfotografowałam 720 przepisów). Pracuję jako freelance w sektorze kulinarno-gastronomicznym, interesuję się wpływem żywności na zdrowie. Znam restauracje, hotele i bary od zaplecza.
Ukończyłam średnią szkołę fototechniczną w Warszawie, dzięki czemu wiem, na co zwrócić uwagę fotografując. Jestem po studiach turystycznych, co daje mi doświadczenie w zorganizowaniu planu wyprawy i podejście merytoryczne. Czy potrafię pisać? Mam już za sobą doświadczenia literackie. Moja debiutancka powieść Uwertura ukazała się dwa lata temu.
Dzięki mojemu Przewodnikowi zaoszczędzisz czas i pieniądze pod czas Twojego pobytu w Toskanii, a poza stałymi, turystycznymi punktami jak Florencja, Piza czy Siena, poznasz zakątki i najlepsze jadłodajnie, o których wiedzą tylko włosi.
Jeśli masz pytania lub chcesz podzielić się ze mną Twoimi przemyśleniami, pisz: adriannarozbicka@yahoo.it
Dziękuję!
Adrianna Rozbicka
Wspomóż projekt - Alternatywny przewodnik kulinarny po Toskanii na: