O projekcie
Celem projektu jest produkcja filmu szkoleniowego dla początkujących z zakresu produkcji serów w warunkach domowych.
Cały cykl szkoleń serowarskich pozwoli na naukę wyrobu serów takich, jak:
- Gouda,
- Cheddar,
- Parmezan,
- Twaróg,
- Emmentaler
- Prawdziwy ser smażony,
- Camembert,
- Mascarpone,
- Ricotta,
- Gorgonzola
- a’la Oscypek,
- Mozarella,
- Feta
- Roquefort
- Ziarnisty tzw. „wiejski”,
- i inne
Dodatkowo:
- Jogurt,
- Kefir,
- Masło,
- i inne
Chcemy w ten sposób zachować tradycję serowarstwa, aby receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie nigdy nie ucichły. Mamy zamiar również rozpowszechnić zdrowy styl odżywiania poprzez wyrób żywności we własnym zakresie ze zdrowych, naturalnych produktów. Jednym z celów jest również wspieranie polskiej wsi, poprzez propagowanie regionalnych surowców - nasze szkolenia bazują na surowcach, które można zakupić bezpośrednio od hodowcy, czy rolnika.
Szkolenie zostanie zarejestrowane w dniach 10-14.07.2016 w miejscowości Żelichowo niedaleko Elbląga. Wybraliśmy piękne miejsce jakim jest DOM PODCIENIOWY z XVIII wieku na Żuławach.
Szkolenie poprowadzi MISTRZ SEROWARSTWA - Serowar Żuławski Pan Krzysztof Jaworski.
Nad jakością niezbędnych produktów, dodatków, narzędzi itp. do wyrobu serów, czuwał będzie właściciel największego i najbardziej poważanego w Polsce sklepu dla serowarów SEROWAR.PL, co gwarantuje bardzo wysoką jakość
w każdym calu.
Zebrane środki pozwolą nam pokryć część wydatków związanych z produkcją szkolenia, m.in.:
- honorarium dla prowadzącego szkolenie eksperta,
- wynajem pomieszczenia z odpowiednim zapleczem do wyrobu serów,
- zakup produktów do wyrobu serów,
- wynajem oświetlenia do rejestracji szkolenia
- koszty logistyczne takie jak: transport, wyżywienie, noclegi dla ekipy itp.
Jeśli uda się zebrać większą pulę środków, przeznaczymy je na:
od 8000 PLN - wynajem dodatkowej kamery + operatora na nagrania szkolenia
od 10000 PLN - dodatkowy odcinek szkolenia dotyczący wyrobu masła i jogurtu
od 15000 PLN - dodatkowy odcinek szkolenia dla zaawansowanych, dotyczący wyrobu serów dojrzewających
od 20000 PLN - produkcja oddzielnego szkolenia dla zaawansowanych z bogatą gamą receptur
Crowdfunding pozwoli nam zainteresować tematem własnego wyrobu żywności szerszą grupę ludzi. Chcemy podzielić się z innymi naszą ideą i nią ich zarazić. Chcemy, aby każdy mógł mieć udział w robieniu czegoś dobrego, a kształtowanie świadomości odżywiania i zachowywanie prastarych receptur i tradycji żywieniowych bez wątpienia jest dobrem w czystej postaci. Osiąganie celów wspólnie z większym gronem ludzi daje dużo większą satysfakcję - przyłącz się do nas!
Wyrób wędlin sposobem domowym cz. I - Zwiastun
Fragment filmu z Wyrobu wędlin sposobem domowycm cz. I
Wyrób wędlin sposobem domowym cz. II - urywek szkolenia
www.szkolawnecie.pl
szkolawnecie@szkolawnecie.pl